Ренегат разбиха оковите в Казичене

Със същата воля, издръжливост и умение, с които точно преди 44 години Касиус Клей, въпреки, че бива упоен, става за първи път световен шампион в тежка категория, във вечерта на 24 февруари 2008 г. момчетата от група Ренегат разбиха душевни и музикални окови в казиченския затвор. Характерните за пловдивската банда здрави аранжименти, съчетани в ефектна и стилна симбиоза с вокалната секция отприщиха емоция, заряд и зрелищност, присъщи единствено на добре направения рок концерт.

Около 19:30 часа всичко по организацията вече беше готово и без излишно бавене четиримата музиканти от Ренегат в лицето на китаристите Петър Маринов – Валжан и Стойо Попов, басистът Васил Аврейски и барабанистът Владимир Христов се качиха на сцената и с хъс и мастойрски синхрон забиха първите акорди на встъпителния инструментал. В това време, озадачавайки насъбралата се тълпа, през главния вход на двора на затвора в Казичене нахлу полицейска кола с включена сигнална лампа. След кратка обиколка превозното средство спря отстрани на сцената и закопчан в белезници, от него излезе вокалиста на Ренегат – Константин Кацаров. “Затворникът”, получил временна реабилитация, веднага се запъти към сцената и поздрави своите “братя”.

Камерите, заснемащи събитието, уловиха този и другите кадри, необходими за изготвяне на предстоящото DVD на групата, но надали ще могат достоверно да предадат чувството на извисяване, което предизвикаха 12-те безкомпромисни порции качествен български рок.
“Полета към друг свят”, преодолял дори телените мрежи над оградите в затвора в Казичене, започна с пилотното парче (както по подредба, така и по същност) от последния им албум Insomnia – “Без правила”. Концертът продължи с още една от “безсънните” творби на бандата – “Пропаст”, предупреждаваща в приятелски тон лишените от свобода, че “всеки сам избира”. Последвалата “Рокофобия” отрече за пореден път импотентноста и изкуственото, настаняващи се все повече в нашето общество, а поредното от издадените през 2007-ма парчета “Реки от огън” хвърли присъстващите в пламаците на пиротехническото изкуство. Интересно солово изпълнение по отношение на вокалите на “Звярът в мен” (по принцип песента е в дует със Звезди от Ахат), заедно с надъхващо и емоционално представяне на “Армагедон” обособиха преполовяването на затворническата изява на Ренегат, а времето от нейното начало до този момент мина на половин дъх. Нямаше обаче време за губене и веднага на сцената се завъртя “Руска рулетка”, която за щастие не улучи никой от петте главни действащи лица и шоуто продължи в пълен състав. Последната за вечерта песен от Insomnia, бе и първата сдобила се с видео клип от този албум, а именно – “Няма”. В следващите няколко минути Ренегат реализираха музикална “Параноя”, а с десетата песен от сетлиста си “Не можеш да ме спреш”, изразиха твърдата си решеност да продължават да се борят с всички неудачи, пред които хората на изкувството често са принудени да се изправят в стремежа си за реализация. След тази смела заявка “Слепи стрели” прелетяха над района на затвора в Казичене, а мощен взрив в края на изпълнението “облече” благодарствения поклон на Константин Кацаров. Концертът завърши с впечатляващо внушителната кавър-версия на “Не умирай” на Щурците, която Ренегат направиха за втори път на сцена след дебюта й в Русе на 11 януари. Затворникът с микрофон отново беше прибран в полицейската кола и откаран в незнайна посока, а част от публиката призова безуспешно за неговото освобождаване.

Още идната седмица започват снимки на видео клип към песента “Пропаст”, в които участие ще вземе актьорът Христо Шопов, така че заедно и с предстоящото DVD интересните неща около една от намиращите се в най-добра форма български рок групи тепърва ще продължават да се случват…

текст: Венелин Иванов

Сподели в: