"Резервен живот" или как мечтите се сбъдват с болка

Романът "Резервен живот" (ИК "Колибри") на македонската писателка Лидия Димковска неслучайно е получил много престижни литературни отличия. Книгата разказва за живота на две сиамски близначки на фона на историята на Югославия от близкото минало – от 1984 г. до 2012 г. Историческият фон без грим показва суровите детайли на битието на едно бедно работническо семейство през социализма и минава през описание на кървавите промени по време на разпада на Югославия, за да завърши в наши дни. Това придава на "Резервен живот" освен литературна и историческа стойност.

Романът се чете лесно, но не бързо, защото е цели 521 страници. Той завладява с разказа за порастването на две момичета – от детството им до студенските им години и след това.

Лидия Димсковска предлага много теми за размисъл на своите читатели:
– за другостта, различността, смеем ли да признаем, че различните от нас също са хора и то ценни хора; можем ли да бъдем приятели с тях; а да ги заобичаме?;
– за чувството да си необичан и нежелан от най-близките;
– за вярата в най-смелите мечти;
– за цената, която сме готови да платим за тях;
– за силата да преодоляваме тежкото бреме на сивото, безрадостно и безперспективно настояще и да гледаме в бъдещето;

Книгата започва с "Пазете ме от моите желания" – цитат по заглавието на инсталация от Джени Холцер (род.1950) американска концептуална художничка. Това може да звучи стряскащо, но всъщност трбява да ни напомни, че в живота не всичко става точно така, както го пожелаем и често мечтите се сбъдват с болка.

Затваряйте последната страница на "Резервен живот" романът оставя горчиво-сладкия вкус на два момичешки живота, пълни с много болка, сълзи, тъга, нерабиране, присмехулство, обиди, радост, въодушевление, търсене, мечти, сила, кураж и безстрашие. И една несломима вяра в добрата съдба, всевиждащият и подкрепящ Бог и любовта.

ПП Книгата е издадена по проект за финансиране с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия. This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

Повече за книгата и премиерата тази вечер вижте тук:
Македонската писателка Лидия Димковска идва за премиерата на романа си "Резервен живот"

Сподели в: