Режисьорът Уго де Ана идва за конференцията Viva Verdi

VIVA VERDI – юбилейната конференция по случай 200 години от рождението на Джузепе Верди, ще се състои на 9 октомври 2013 г. от 10.00-14.00 ч. в Големия салон на  Българската Академия на науките.

Организирана от Българската академия на науките и Софийската опера и балет, конференцията ще бъде открита от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. В деловата част ще участват проф. Боянка Арнаудова, проф. Анелия Янева, изследователи по теми, свързани с живота и творчеството на композитора. Във форума са потвърдили участие световноизвестният режисьор Уго де Ана, постановчик на „Аида”, чиято премиера предстои на 15 октомври в Софийската опера и балет, новият главен диригент на театъра Ерих Вехтер и директорът на Италианския културен институт в София, Анна Амендоладжине.

Ще бъдат показани видео фрагменти от български и чужди продукции от творбите на Верди „Дон Карлос”, „Атила”, „Набуко”, „Риголето” и „Травиата” в изпълнение на Николай Гяуров, Пласидо Доминго, Гена Димитрова, Радостина Николаева, Орлин Анастасов, както и откъси от филми, посветени на великия италиански композитор.

Проявата се организира със съдействието на Италианския културен институт в София и на Арена ди Верона и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019.

 

Сподели в: