Редят изложба на Димитър Киров в Пловдив преди Париж

„Честит рожден ден, Маестро! … Не, бикът не е мъртъв!” Под това мото Дружеството на пловдивските художници и мол „Галерия Пловдив” организират изложба на големия творец Димитър КировДиКиро, чието откриване е на 12 май от 18 часа. По традиция всяка година през май, месецът, в който е роден, титанът на съвременното изкуство правеше самостоятелна експозиция. Сега, когато той не е сред нас, 40 негови творби –  38 живопис и 2 мозайки ще бъдат подредени от неговата съпруга и муза Русалия Кирова в елегантното изложбено пространство на втория етаж /зад стената за катерене/ на мол „Галерия Пловдив”.

„Мотото е свързано с рождения ден на Димитър Киров, 20 май, който по китайския хороскоп бе зодия „Бик” и една от последните му картини е „Не, бикът не е мъртъв!”, каза Русалия. „Хубаво е, че творчество като неговото остава!”, подчерта любимата на ДиКиро. Тя обясни, че сред изложените платна ще има на тема „Дървото на живота”, балет, портрети на Русалия, както и от любимия му сюжет за Икар. „Той самият бе като Икар, непрекъснато се стремеше да лети, непрекъснато се стремеше нагоре”, припомни музата на художника. В експозицията ще присъства и последната създадена от прочутия творец мозайка, с дата 20 май 2008 г., изобразяваща Айфеловата кула в Париж. По време на откриването приятели на семейството ще поднесат бутиков музикален поздрав. От Виена пристига световноизвестният виртуоз на цигулката Евгений Шевкенов, на пианото ще свирят Рени и Георгия Петрови, гостите ще се насладят и на изящните движения на младите грации от балетните класове на Русалия Кирова при НУМТИ „Добрин Петков”. Входът е свободен.

Експозицията ще продължи до 10 юни, а после ще поеме своя път към меката на изкуството Париж.

Димитър Николов Киров, известен още като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 година в Цариград, Турция. През 1959 г. завършва Художествената академия, монументална и декоративна живопис при проф. Богданов. Работите на Киров са в областта на живописта и монументалното изкуство (фрески, мозайка, сграфито). Димитър Киров е кавалер на почетния легион на Франция за култура, а папа Йоан Павел Втори му връчи сребърен медал. Негови картини има във Ватикана, Ермитажа в Русия, в музея във Фукаяма, в Музея на съвременното изкуство в Мюнхен, в колекцията на Франсоа Митеран, музея на Пушкин в Москва, Чешка национална галерия  и галерии в България и много точки на света.

Невъзможно е човек да сбърка къщата на Димитър и Русалия Кирови на тепето на Стария Пловдив. Дори и за незапознати става ясно, че тук живее художник, тъй като оградата отвън е в мозайки и рисунки. Къщата е строена в края на 70-те и началото на 80-те години, но се вписва чудесно във възрожденския архитектурен стил на Стария град, като едновременно представлява истински оазис сред шумния градски пейзаж.

Малко известен факт е, че Димитър Киров бе голям любител на кулинарията и сам приготвял най-различни вкусотии.  Достатъчен е само един поглед към картините на ДиКиро, за да се разбере, че истинската муза в творчеството на художника е именно Русалия – нейният образ се долавя навсякъде. Тя също е човек на изкуството и цял живот се  занимава с балет, а освен това е и потомка на Владимир ДимитровМайстора.

ДиКиро, големият и уникалният, неведнъж казваше: „След като съм творил през целия си живот, значи е било хубаво. Не мога да си правя равносметка, но за мен съм живял страхотно. В моя живот има три града – Пловдив, Париж и Истанбул".

Сподели в: