"Ревът на снежния лъв" – филм и дискусия за Тибет

На 10 март от 19.00 ч.в Червената зала на Червената къща ще се състои вечер под мотото Памет за Тибет. Програмата включва:
дискусия, последвана от прожекция на документалния филм “Тибет – ревът на снежния лъв” (САЩ, 2002, 104 мин., реж. Том Пиозей). Дискусията е на български език. Входът е свободен

Организатори са сдружение „Приятели на Тибет в България”. По повод петдесет и петата годишнина от въстанието в Лхаса от 10 март 1959 г. и изгнанието на Далай Лама, Соломон Паси и Иво Хаджимишев представят в разкази и фотоси посещението на Н.С. 14-ия Далай Лама на Тибет в София 4-5 октомври 1991 г., а Иво Инджев отговаря за ситуацията в съвременен Тибет в контекста на международната политическа и икономическа сцена.

Дискусията е последвана от прожекция на документалния филм “Тибет – ревът на снежния лъв”, представен от Таня Свечникова. Филмът, сниман в продължение на 10 години, в рамките на девет пътувания до Тибет, Индия и Непал, разказва за малко познати моменти от близкото минало на Тибет, документирани в лични разкази, интервюта и архивни снимки, непоказвани преди. Филм за ситуацията в окупирания Тибет и неговата история на потисничество и съпротива. Филмът е на английски език, със субтитри на руски език.

Сподели в: