Реанимация на любовта по Бегбеде

Фредерик Бегбеде разбуни духовете на любовта в България преди време, когато книгата му "Любовта трае три години" излезе на български (издателство "Колибри", 2014). Психолози и психоаналитици започнаха да обясняват, че това твърдение чисто физиологически е вярно и се позовават на хормоните и сигналите в мозъка ни, но… винаги има изключения. Влюбени двойки и влюбени съпружески двойки опровергаваха тезата на именития писател. Тези дни имаме повод отново да говорим за книгата, и за филма, който участва в програмата на първия кинолитературен фестивал CineLibri (2-12 ноември 2015). Той ще се проведе в София, Пловдив и Варна и посветен на 25 години от основаването на издателство "Колибри".

* * *
По въпроса за любовта мненията са разделени на два лагера "за" и "против.

Ще започна с песимистичните твърдения:
Любовта живее, докато не се сблъска с реалността. Любовта не съществува. Любовта е невъзможна.Щастието е съществува. Има само самота. Любовта е предварително изгубена битка с времето.

И още по-болезнено: В XXI век любовта е SMS без отговор.

Мислим си как е възможно преди две поколения, нашите баби и дядовци са запазили любовта си до златна сватба?! А днес тя издържа едва три години? Има много примери дори между наши познати.

Огромното колебание не ни напуска: "Щом си щастлив, защо се жениш?" Внимавайте вашият брак да не се впише само в притежателните местоимения: "моят съпруг", "моята къща", "моето куче".

Героите се лутат между двете страни на бариерата:
– Аз никога не съм се влюбвал.
– А на мен любовта ми омръзна.

Можем да се опитаме да игнорираме любовта като не вдигаме телефона си или да я изгорим като лист в пепелника, да я нарежем на парченца в машината за рециклиране на хартия, да я смачкаме на топка и да я запокитим в кошчето. Въпреки всичко тя пак ще изплува на повърхността, стаила в гърдите си последни глътки въздух и готова за нов живот. Ако вярваме в любовта, струва си да я реанимираме.

Гледайте филма "Любовта трае три години", създаден по едноименния роман на Фредерик Бегбеде. Дори да сте прочели книгата, ще видите, че филмът е различен.

В рамките на всички прожекции екранизираните книги ще се предлагат с 30% отстъпка.

Билети можете да закупите от съответните киносалони или през http://www.ticketportal.bg/npodujatie_search.asp?id=10.

Прожекции:
София – Кино Одеон – сряда, 4 ноември 2015 г., 20:30 часа
София – Дом на Киното – сряда, 11 ноември 2015 г., 20:30 часа
Пловдив – вторник, 3 ноември 2015 г., 18:30 часа
Варна – петък, 6 ноември 2015 г., 19:30 часа

Още по темата:
Психологът Милена Родригез: Колко трае любовта и как да я задържим по-дълго
Елица Матеева за книгите, които стават филми

Сподели в: