Рая Стефанова: Променяйте средата, не я приемайте за даденост

Интервю с дизайнера Рая Стефанова – директор на ONE DESIGN WEEK – международен фестивал за дизайн и визуална култура.

Какво e новото тази година на ONE DESIGN WEEK?

За осмото издание на фестивала за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK 2016 (10-19 юни 2016, Пловдив) умишлено сме избрали многозначно заглавие – “Мога ли да помогна?”. Заглавието подлежи на интерпретация, независимост от възраст, социално положение, професия или статус, всеки един човек би го разбрал по свой собствен начин и винаги ще е правилно. Изборът на темата на фестивала е пряко свързана с една от главните ни цели – да достигнем до възможно най-широк кръг от хора. “Мога ли да помогна?“ е едновременно въпрос и отворена покана за разговор между дизайнерите и хората, в чиято услуга са те – всеки един от нас.

Какви са целите на фестивала и как измервате успеха му?

Главните цели на ONE DESIGN WEEK винаги са били да съществува като адекватна платформа, която да подпомага българската дизайн сцена, промотира добри световни практики и подкрепя колаборации и сътрудничества между различни дисциплини на местни и международни организации. Чрез събитията, които се организират ние искаме да покажем и потвърдим дизайна като медиум за социална промяна. ONE DESIGN WEEK има за цел да се превърне в пресечна точка между широката публика и авторитети от сфери като наука, литературатура, музика, танц, кино, журналистика и политика, които в контекста на фестивала да изложат различни гледни точки към представените проекти. Чрез активен диалог ще дефинираме какво е съвременният дизайн, изследвайки многобройните му измерения и въздействието, което има върху нашия живот.
Отзивите от участниците и публиката са много важни за измерването на резултатите било то успехи или не успехи.

Какво е мястото на екотемата във вашата работа като дизайнер? Какви са посланията, които изпращате с тях на вашата публика?

Трудно е да ограничим работата ми в една тема. Всъщност работата ми като дизайнер е не да попада или да се фокусира върху определена категория или тема, а именно противоположното – стремя се да гледам и анализирам цялото. Смисълът, в това което правя, често се свежда до прости послания, които носят в себе си осъзнатост и отговорност.

Какво пожелавате на творците в България?

Бих им пожелала да се стремят да променят средата, а не да я приемат за даденост.

За фестивала:

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за съвременен дизайн и визуална култура,  който се организира с подкрепата на  Община Пловдив, Фондация Америка за България и в подкрепа на Plovdiv 2019 – Европейска столица на Културата. Програмата на фестивала включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Темата на осмото издание на фестивала е  „– Мога ли да помогна?“  и чрез нея ONE DESIGN WEEK 2016 ще разтвори рамките на съвременния дизайн и ще накара публиката да го съзира навсякъде около себе си. Дизайнът не е нещо елитарно, а „инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни“. Същевременно фестивалът ще постави акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата – от информационен до продуктов дизайн. Повече информация – на edno.bg.

Сподели в: