Рас Закари: Знам, че в България обичате реге музиката

Рас Закари е популярен реге музикант, който пристигна в България специално за реге фестивала. Big Big Summer Reggae ще се проведе в два дни – 9-ти юли от 16.00 часа в Борисовата градина може да чуете селекторите от нашата реге саундистема – Zionlionz, както и да видите представяне на книгата “Боб Марли. Хвани огъня”, разкриваща историята на реге иконата и елементи от растафарианската култура.
На следващия ден (събота) 10-ти юли в трите зали на Парти Центъра 4КМ ще запалим искрата в сърцата на реге феновете, обединени в името на един свят на Единство, Свобода, Достойнство и Справедливост. Истински посланик на JAH ще бъде специалният гост тази вечер – Ras Zachari от Ямайка.
Свързахме се с Рас, малко преди да пристигне в България и го помолихме да отговори на няколко въпроса, специално за читателите на Kafene.bg:

От колко време се занимавате с реге музика?
От 2000-та година, когато пуснах първия си рилийз, наречен Irish Moss a STUMPY PRODUCTION in Jamaica.

Какво е реге музиката за вас?
Реге музиката за мен е като послание от Краля, от Бог. Послание за Мир и Любов, което освобождава хората от потисничеството на Вавилон.

Наскоро сте издали дебютен албум. Ще ни разкажете ли малко повече за него – колко време записвахте, как се появи идеята?
Отне ми една година да запиша албума. River Jordan бе продуциран във Великобритания от Ник Манасех, останалата част от албума бе продуцирана в Ямайка, от Shemaborah Records and Tru Music. Албумът беше вдъхновен от дълбоко вътре в мен, за да донеса посланието на любовта.

Какви са очакванията ви за реге фестивала в България?
Нямам търпение да дойда в България. Чувал съм, че обичате реге музика и знам, че музиката израства всеки ден. Щастлив съм, че в България оценявате позитивната музика. Затова наистина съм много нетърпелив да дойда при вас.

Знаехте ли нещо за България, преди да дойдете?
Да. Знам, че Димитър Бербатов от Манчестър Юнайтед е българин.

Реге е повече от музика, това е философия за живота. Какво е посланието на вашата музика?
Моето послание е за Мир и Любов.

Кои са вашите любими изпълнители и тези, от които сте се учили?
О, имам толкова много любими музиканти. Харесвам Питър Тош, Боб Марли, Gladiators. Всеки музикант е вдъхновение за мен. Но най-много съм се учил от началото на реге музиката, от основите, не от определен изпълнител.

Сподели в: