Райна Кабаиванска се завръща в Бургас

Звездата на световната оперна сцена Райна Кабаиванска се завръща в родния си град Бургас по покана на кмета Димитър Николов. След 74-годишно отсъствие за първи път голямата българска прима ще пее на бургаска сцена. Концертът на Райна Кабаиванска ще бъде на 27 септември от 19.00 часа в залата на Бургаската опера. В него ше вземат участие най-добрите ученици от деветия й майсторски клас в Нов български университет и оркестъра на Оперно-филхармонично дружество – Бургас с диригент Найден Тодоров.

Непосредствено преди грандиозния концерт на всепризнатата оперна прима от 17.30 часа в Арт-център „Опера” ще бъде открита изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на гениалния композитор Джакомо Пучини.

Експозицията ще гостува в Бургас по покана на кмета Димитър Николов и с подкрепата на почетния консул на България в Тоскана Алесандро Бузони, и специалното съдействие на внучката на композитора – Симонета Пучини. За събитието се очакваше тя също да пристигне от Италия, но влошаване на здравословното й състояние наложи да отклони поканата.

В уникалната изложба са включени 18 снимки от живота и творчеството на великия композитор, предоставени на Община Бургас от фондацията на Симонета Пучини – „Fondazione Simonetta Puccini Istituto di studi Pucciniani”. Снимките с размери 100 см. x 70 см. могат да бъдат разгледани от гражданите и гостите на Бургас в рамките на цял месец – от 27 септември до 27 октомври.

В експозицията, която идва за първи път в България ще бъде включена и част от изложбата на отличената в цял свят прима – „Райна Кабаиванска – Божествената”. Фотосите пресъздават едни от най-забележителните й роли в опери от Джакомо Пучини – „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Турандот” и др.

Сподели в: