Райна Йосифова – с дебютния й роман „Възход и падение”  

Райна Йосифова е родена в Благоевград. Носител е на две магистратури –  по Философия към Югозападния  университет „Неофит Рилски”  и магистър по Бизнес администрация  по Мениджмънт към Американския университет  „City University of Seattle in Bulgaria”. Основно тя пише есета по наболели съвременни въпроси. През 2008 г. печели студентския конкурс на Българската макроикономическа асоциация с есе за глобалното затопляне и ефектите му върху климатичните промени.
Многостранните й интереси я водят до различни места в Европа, част от Средния Изток и Лос Анджелес. Понастоящем работи в родния си град.
     
На 25 март след Празника на славянската писменост и култура се състоя премиерата на дебютния й роман „Възход и Падение”. По този повод й зададохме следните въпроси:

Откога пишете?
В двата  университета където следвах  винаги съм писала есета по  научни теми. Те бяха изследвания и проучвания. Но винаги ми се е искало да напиша едно художествено произведение. Възхищавам се много на големите класици в литературата, като Лев Толстой, Виктор Юго, Стендал, Фьодор Достоевски, Александър Дюма, Иван Вазов, Йордан Йовков и Елин Пелин. Писането на художествена литература започнах неотдавна, когато реших, че именно тя ми дава свободата, от която се нуждая, за да представя героите и събитията в една творба, така както ги рисува моето въображение. Научните изследвания ми бяха вече доскучали и ми се искаше да напиша нещо, в което творческия капацитет на един автор може да се разгърне по-мащабно и да намери своя по-точен израз.

Това първата Ви  книга ли е?
Да. Романът „Възход и Падение” е първата ми книга, която излезе от печат точно на 22 май 2010г.

Може ли да ни  издадете накратко  за какво става  дума в книгата?
Книгата  разказва за драматичната история  на Даниел Уайз – преуспяващ тенис спортист, който загубва дясната си ръка в ужасна автомобилна катастрофа. Това слага край на блестящата му кариера. Антонин Пеле – преподавател по френски език в квартална гимназия на Лос Анджелес, му подава ръка, когато на ръба на крайно отчаяние той посяга на живота си. Тя намира безжизненото му тяло простряно на земята, извиква линейка, спасява го и му предоставя своя дом. От дъното на бездната той дири смисъл на своя нелек и нерадостен живот. Пътят е труден и каменист, преминава през вълна от възходи и падения, но вървейки по него той възвръща загубената и задрямала дълбоко в него своя благородна човешка природа.

Любим герой от  книгата?
Всъщност те са двама. Главните герои – Даниел Уайз с неговата злощастна съдба, който от върха на славата и богатството пада до дъното, но след това с подкрепата на Антонин Пеле, той постепенно намира смисъл и основание за своето съществуване, независимо че е без една ръка. Антонин Пеле е тази, която му дава надежда и вяра, че той може да се оправи и да се върне отново към нормален живот.

Как изграждате  героите?
Ах, това е много интересен въпрос. Не е лесно. Опитвам се в героите да съчетая черти от хора, които съм срещала някъде, като добавям и поукрасявам малко от своето въображение. Така те носят характери, които най-добре пасват на цялостната идея и концепция, която се стремя да развия в създадената история.

Има ли предизвикателство в това да напишеш  роман?
Определено да. Предизвикателството е огромно. Написването на роман въобще не е лесно. Авторът трябва да развие и да е наясно от самото начало за идеята и замисъла, които иска да вложи в историята на романа. Важно е да изрази подобаващо посланието, което иска да отправи към читателите. Те от своя страна стават все по взискателни на фона на масовата конкуренция в киното, литературата и изкуството като цяло. Неподправен талант, упоритост, силна воля, търпение, както и много труд са необходими през целия процес на написването на една книга.

Как се утвърждава  нов автор в  България?
Изключително трудно. Рекламата на книгата в различни медии – вестници, радио, телевизии, както и представянето й пред кръг от заинтересовани хора помага до определена степен. По този начин хората имат възможността да научат за излязлата книга. Книгоразпространението в България е много трудно по куп причини. Авторът сам трябва да се грижи почти за всичко. Трудно е да се убеди българският читател, че една книга си заслужава да бъде прочетена и прибавена към домашната колекция от книги. „Възход и Падение” е вече на пазара и желаещите могат да си я купят.

Пожелайте нещо на четящите хора.
Скъпи читатели, не спирайте да четете хубави  книги и да се потопявате  в отмарящата магия и сладката омая на техните занимателни истории. Те ни дават чудесни мигове насаме в радост и тъга.

Сподели в: