Раймонд Детрез представи в София книгата си за Косово

Раймонд Детрез – водещ белгийски българист и балканист, представи в София книгата си "Косово. Отложената независимост", издадена от "Кралица Маб". На промоцията присъстваха посланикът на Белгия Филип Беке, водещият на предаването "Панорама" по БНТ Бойко Василев, Александър Кьосев – ръководител на катедра "История и теория на културата" в СУ "Св.Климент Охридски", писатели, журналисти и други гости.

Книгата проследява историята на Косово от Ранното Средновековие до наши дни, като поставя акцент върху събитията от последните две десетилетия. Корените на днешните конфликти са потърсени в съзнателно градените националистически митологии, в политическата пропаганда, в неадекватните действия на международните организации. Авторът не взима страна, не предлага готови рецепти и не заема менторска позиция, а се стреми да помогне на читателите да осмислят бурно протичащите събития.

Българското издание на книгата е допълнено с анализ на събитията от началото на XXI век и е насочено специално към българската публика. Цената е 10 лева.

Ето и мнението на доц. д-р Александър Кьосев:
"Книгата е актуална, много внимателна, обективна и критична.

Актуална е по особен начин. Писана е по време на събитията, коментирайки ги, но и често пъти изпреварвайки ги. А сега е особено актуална, тъй като независимостта на Косово е факт.

Книгата е внимателна, защото се отнася към митовете по особен начин. Раймонд Детрез е взел различни сръбски и албански митове за Косово. Разнищил ги е в детайли и към всеки детайл е дал исторически контекст. Показва как митовете се вплитат във всекидневието. Показано е как между факт и мит има преплитане и преливане.

Книгата е обективна. Раймонд Детрез не се страхува да вземе позиция, но тя е толкова фина, детайлна.

Това е критична книга не само към сръбската и албанска перспективи, но и към самите легитимационни основания на идеята за независимост. Раймонд Детрез ни убеждава, че към митовете трябва да бъдат прибавени още два мита – митът за националния суверенитет и митът за човешките права. Ние се намираме между тези два мита.

Книгата е четиво не само за политици, но и за по-голям кръг читатели".

Сподели в: