Разни мисли за книгите и четенето

Книгите са живот, сигурен прозорец, изход, решение, обогатяване, друг свят, учители по живеене. В това са убедени хората, които дойдоха на 14 ноември в кафе-клуб "Влайкова" да разменят книги от личните си библиотеки.

"Донеси книга, вземи книга" породи толкова голям интерес, че помещението се напълни до краен предел. Току-що намерили ново заглавие, хората не спираха да питат: "Кога ще бъде следващата размяна". Въодушевен и усмихнат младеж сподели: "Книгата сама ме намери. Докато идвах насам, си бях намислил, че искам книга за Индия и това се сбъдна. Хареса ми непринудената атмосфера и това, че си говориш с непознати хора на теми, които те вълнуват и теб самият".

Имаше и няколко майки с деца, които получиха детски книжки с автограф от две писателки – Мария Събева и Мариана Еклесия. Не всеки ден се срещаш с писател!

Книгите наистина сближават! Подобни събития са полезно допълнение на фейсбук групите за четене, защото четящите могат да се срещнат на живо и да обменят мисли не само онлайн. Много от хората дадоха предложения към организаторите за надграждането му. Предстои да се обсъдят всички идеи, както и да съобщим датата на следващата читателска среща на книгите и хората.

Благодарим на всички, които дойдоха и до нови срещи!

Предлагаме ви отговорите от анкетата на Kafene.bg на въпроса "Защо четете книги?", някои са анонмни, други са подписани, а най-малките участници в нея са две момиченца на 5-6 годишна възраст.

Обичам да чета, защото научавам неща за света около мен, научавам за други съдби и характери и ми позволява да разбирам по-добре другите около мен.

Обичам да чета, защото книгите са като част от мен.
Неизвестен автор

Книгите са живот.
Неизвестен автор

Обожавам да чета, не мога без книги.
Неизвестен автор

Книгите са сигурен прозорец, изход, решение, обогатяване, друг свят. Обичам да се усамотявам с книгата.
Неизвестен автор

Обичам да чета, защото това докосва личността до несъизмеримото разнообразие на реалността.
Пламен Василев

Литературата е мъдрост, себеосъзнаване, начин да разкриеш душата си. Чрез нея човек се издига на по-високо интелектуално ниво, става личност.
Денис Олегов

Четенето на книги ми помага да изживявам много животи, да се губя в чужди истории и да усещам различни емоции. Четенето помага за развитието на личността и душевността.
Стела Стоева

Обичам да чета, защото това ми дава възможност да пътувам до давечни и невъобразими места, да общувам с нови хора, да преживявам цели съдби и да опознавам света – все неща, за които само един живот не е достатъчен.
Неизвестен автор

Обичам да чета, защото книгите разкриват душата на автора. Това захранва любопитството ми към големите умове в сферата на литературата.
Ивайло Миланов

Няма по-голяма разлика между двама души от това, дали четат или не. Книгата те откъсва от реалността.
Неизвестен автор

Книгите ме учат да живея, да обичам, да разбирам. В тях намирам себе си.
Неизвестен автор

Четенето е един от най-добрите способи за развиване на въображението, разширяване на кръгозора, откриване на нови гледни точки към света. Това е един от най-лесните и приятни начини да обиколиш половината свят и да се запознаеш с десетки хора и обичаите им, без да излизаш от своята страна, понякога в рамките на една зимна нощ.
Неизвестен автор

Обичам да чета, за да намирам нови начини за себеизразяване.
Неизвестен автор

Четенето отваря очите, сърцето и съзнанието за нещата извън познатото ни ежедневие. То ни помага да разберем, че въпреки географските, културни и социални различния, всички сме хора и си приличаме.
Неизвестен автор

Чета, за да се зареждам със сили при проблеми. Чета за вдъхновение в тежки моменти. Четенето е благо, забавно занимание. Четейки, се радвам на находчив изказ и някой любими архаични думи и изрази.
Неизвестен автор

Обичам да чета, защото чрез писменото слово получавам най-много и добре обмислена, увлекателно представена информация за света.
Неизвестен автор

Обичам да чета, защото книгите са цял нов свят.
Неизвестен автор

Книгите са приложна магия. Само когато чета, мога да бъде повече от един човек, на повече от едно място.
Неизвестен автор

Обичам да чета книги, защото те са паралелна реалност. Те ни разкриват милиони други светове, богати на фантазия. Книгите вдъхват живот на неодушевеното. Книгите са богатство.
Неизвестен автор

Преди всичко обичам да пиша книги, за да пресъздавам различни човешки съдби и житейски случаи. Писането е моята голяма любов! Но преди да пише, човек трябва много да чете, за да научи методите на творчество в литературата – как да се пресъздават вълнуващи, задълбочени образи. Да, литературата е паралелна реалност, в която сме потопени всички.
Мариана Еклесия

Обичам да чета, защото това развива въображението ми, а то е най-ценният ми ресурс след любовта.
Неизвестен автор

Екипът на Kafene.bg ви пожелава: "Приятно четене!".

Прочетете още:
Гълтачи на книги

Сподели в: