Разкопки при Червен

От началото на археологическите разкопки на средновековния град Червен измина един месец, поради което ръководителят на обекта – Стоян Йорданов, ни е изпратил своя междинен отчет и наблюдения за хода на проучването.

Основното е – смята г-н Йорданов, че искаме да си изясним какъв е бил обликът на застрояването и какви са периодите на обитаване в седловината между двете части на вътрешния град – укрепената и неукрепената. Това е важно, тъй като досега на това място разкопки не са правени никога. Търсим информация как северният проход за водоснабдяване се е свързвал с градските обитавани територии. Нормалното, което можем да направим в тази ситуация, е да си изясним стратиграфията (хронологията на пластовете), затова сме започнали два сондажа, където вече сме на дълбочина повече от 1, 20 м. Най-отгоре попадаме на ранния османски период (15 век) и вече се достига до тракийски пласт (3-4 век пр. Хр.), където е открита фрагментирана керамика.

Пластовете от периода на Второто царство са няколко, което ще рече, че е имало прекъсвания на обитаването. Това, което мога по-уверено да кажа, е, че територията вероятно е била заета от работилници. Разкриват се много парчета от железни крици и парчета от стъклена стопилка. На дъното на единия от сондажите има съоръжение с много дупки в пода – вероятно е пещ. Със занаятчийство е свързана и настилката от керемиди и дупките до тях, които могат да се видят на едната от снимките.

Цял месец търсихме без резултат стълбата на водоснабдителния проход в улея, образувал се в терена. Тези дни намерихме, обаче, част от оградната стена на стълбата надолу по склона и се оказа, че посоката й сочи към рова пред цитаделата. Ще видим и на това място има ли някаква порта в северната крепостна стена.

Находките засега имат само научна, но не и голяма експозиционна стойност. Това е нормално, тъй като около работилниците не може да има битови материали или експонати, или предмети с висока художествена стойност. С британските студенти говорим за това, че и Хауърд Картър е пресявал пясъка на едно и също място в продължение на 22 години, но на 23-тата е намерил Тутанкамон.

На снимките – 1. средновековна работилница

2. железни крици

Сподели в: