Разказват историята на звука в киното и радиото

Как да слушаме и да разбираме това, което чуваме.

На 21 и 21 февруари в театър "Алма Алтер" на СУ "Св. Климент Охридски" ще се състои 17-тото издание на "Отворен клас" на тема "Стетът на звука", организиран от френския продуцент Патрик Сандрен. Кино форумът е среща със създателите на радио „ARTE Radio.com” – интернет радиото на европейския телевизионен канал „АРТЕ”и фестивала „Фонургия Нова” – един от най- големите Международни фестивали за радиофонично творчество

Това издание на кино форума е посветено на изкуството на звука в радиото и киното – източник на творчески и драматургичен материал. Форумът ще изследва историята на звука в радиото и киното, връзката между тях с оглед основните аспекти на звука и звуковото възприятие на радиослушателя и зрителя.

Със специалното участие на: Даниел Дее, автор на концепции и звукорежисьор, Силвен Жир, програмен директор на радио „ARTE Radio.com”, Марк Жакен, председател на асоциацията „Фонургия Нова“, Митко Новков, художествен ръководител на отдел „Художествено-творчески” на СТФ „Екран”. Водещ на срещата: Франсоа Кайа, документалист, издател.

Участниците в “Отворения клас” ще се срещнат с основателите на радио „ARTE Radio.com” – интернет радиото на европейския телевизионен канал „АРТЕ” и на френския фестивал „Фонургия Нова” – един от най- големите Международни фестивали за радиофонично творчество. Гостите от Франция ще обсъдят най-новите тенденции в звукозаписа в радиото.

Участниците ще дебатират и дали техническите открития в сферата на звука в киното водят до подобряване на слушането или са само поредните „модерни играчки”.

Ще се дискутират и проблемите, свързани с естетиката и творчеството в създаването на звука в радио и кино изкуството, както и въпросите, свързани със съдържанието, които си задава всеки слушател и зрител в качеството си на свободен и любознателен гражданин, загрижен за своята информираност и независимост.

По време на кино форума ще бъдат показани откъси от филми, различни звукозаписи, както и радио предавания, участвали в Международния фестивал „Фонургия Нова”.

Вход свободен за всички ценители на Седмото изкуство.
Час на провеждане: 10.30-18.30 ч.
Място: теътър "Алма Алтер"

За Срещите със световното кино “Отворен клас”:

Кино форумът ни кани на едно дълго пътешествие по света, за да опознаем неговото кинематографско, културно, географско, социално и политическо разнообразие. Да бъдем любознателни, да се информираме, за да се разбираме по-добре и да се научим по-добре да общуваме – това е мисията на „Отворения клас”.

Редовните срещи “Отворен клас” са замислени и организирани от Патрик Сандрен. Тези ежегодни тематични форуми се провеждат със съдействието на френския кинокритик, професор по кинознание в Сорбоната, писател и есеист Шарл Тесон. За участие в събитието от Франция пристигат множество известни личности и кинодейци, чиято работа е получила международно признание (режисьори, актьори, творци, критици, писатели, философи, продуценти или представители на отговорни длъжности в телевизионни канали или аудиовизуални корпорации). Те представят своята гледна точка във връзка с предизвикателствата от естетически и етичен характер, които стоят пред съвременното кино и неговите отношения със света и историята. Срещите са отворени за всички, безплатни и не са лекции, а възможност да се видят множество филми, които илюстрират и насочват нашите дебати. Влиянието на различните дисциплини, които присъстват в киното – от пластичните изкуства до социалните науки – е също така са предмет на коментари и дебати. Обширната програма ни позволява да покажем киното с цялото му богатство от изразни форми, жанрове и формати, както и да сме в течение на актуалните събития в тази област. “Отвореният клас” позволява да се открият важни произведения и автори, различни култури и практики, но също така и кинематографията на страни и континенти слабо представени в София.

 

Сподели в: