„Разговор с непознат“ от Ън Хикьон

Българското издание на „Разговор с непознат“, ИК „Изток-Запад“ включва четири разказа: „Мъж номер три“, „Разговор с непознат“, „Ключ“ и „Кутиите на жена ми“. Именно в тези разкази отличителната за Ън Хикьон умереност се разгръща напълно стремежът да избягва крайна агресия или неуместна апатия. Откъс от книгата прочетете тук.

Ън Хикьон е родена през 1959 г. в Република Корея. Още от ранна детска възраст мечтае да стане писател. След завършване на университите „Сукмьонг“ и „Йонсе“ работи като учител, редактор и репортер. През 1994 г. прекъсва временно работа и се оттегля в храм. По време на престоя си там написва пет разказа и кратък роман. С него тя прави своя пробив през 1995 г. и същата година печели награда на Пролетния литературен конкурс. От дебюта си Ън Хикьон е написала 10 книги, за които печели множество награди в родината си. От 2005 г. досега е председател на Дружеството за корейска култура и изкуство.

Стилът на изтъкнатата корейка авторка привлича и с това, че успява умело да съчетае тънък хумор, фина изтънченост и премерен цинизъм в непринудени ежедневни ситуации. Във всяка нейна нова творба се откриват неизменни принципи, които Ън следва: тя отделя по-голямо внимание на представянето на обстоятелствата и атмосферата, отколкото на самия сюжет, фокусира се върху индивидуалното и е заинтересована от разглеждането на света в дълбочина. Същевременно забавни и проницателни, произведенията й се радват не само на голяма популярност, но и на одобрението на критиците и в Република Корея, и извън нея. Разказите в сборника „Разговор с непознат“ са превеждани на редица европейски езици, oт които на английски, френски, немски и италиански.

Прочетете още:
„Ако ви се плаче, излезте навън“ от Кели Кътроун

„Нищо не губиш, печелиш всичко“ от Райън Блеър

Сподели в: