Радослав Парушев за новата си книга "Животът не е за всеки"

Радослав Парушев едва ли има нужда от представяне за четящите хора у нас. Автор е на няколко книги, като последната от тях "Животът не е за всеки" излезе съвсем наскоро.

Ето какво ни разказа Чарли за най-новата си книга, а и не само…

Новата ти книга „Животът не е за всеки” предизвика истински фурор в инернет, а по книжарниците се изчерпа само денонощие след премиерата. Това няма как да не те радва, нали?
Благодаря ви за този въпрос, обаче момента с изчерпването няма как да ме зарадва. Ситуацията е следната – при тази суперефектна премиера, която направихме, нямаше как хората да не се втурнат към книжарниците. Книготърговците обаче се оказаха изненадани като софийски кмет от неочакван сняг през зимата. Нормално беше  книгата ми да се изчерпи, като бяха заредили по 1-2 бройки от нея.

Изпреварихте въпроса ми за премиерата, как ви хрумна толкова оригинален подход – премиера не на живо, а в канала ви в youtube?
Ами … не смятам, че идеята беше кой знае колко оригинална – с няколко приятели пийнахме, отидохме в кастинг студиото на сестра ми и заснехме няколко шеговити филмчета, представящи книгата. Но интересът към делото ни в интернет доказва, че хората, които все още ползват български език, имат нужда от съвременна българска литература, просто няма от къде да научат за нея. Погледнете сутрешните блокове на телевизиите – или някой оправдаващ се министър дават, или чалга изпълнители. Освен това успехът на „Животът не е за всеки”  нямаше да е с такива размери, ако не беше подкрепата на ПР-ите ми – благодаря за усилията на Елица Пенова от „Сиела”, както и на безценния Даниел Ненчев, създателят на звезди.

Като свой учител в писането често сочите Фьодор Достоевски. Смятате ли, че ако той би имал възможност да прочете предишната ви книга, Project Dostoevski,  би одобрил твърде фриволния ви на моменти език?
О, Федя ми се явява в сънищата почти всяка нощ и до момента лоша дума не ми е казал, не се притеснявайте.

Добре, а сега почти неизбежния въпрос: от българските писатели кой ви е любимият?:
Е, продължава да е Алек Попов – до момента не е написал нищо, с което да ме откаже от възхищението, което изпитвам към него. Много ценя и прозата на Богдан Русев и не преставам да я препрочитам. Богдан буквално ме вдъхновява да се старая повече. Купете си също и новата „Деград” на Васил Георгиев – прекрасна колекция от разкази!

А би ли искал да използваш публиката на Kafene.bg, за да отправиш някакво послание към някого, освен да си купим новия Васил Георгиев?

О, да, как, бих! Моля ви, издатели, собственици на кницарници и книжни борси – дайте да си дадем мъничко зор и съвременната българска литература да вземе да стигне до хората! Веселин Маринов не е единственото културно явление в тази държава, но хората няма как да разберат за останалите! 

"Животът не е за всеки" е (евентуално) в книжарниците. Както и в канала на автора radoslavparushev в youtube.

Прочетете още:

Радослав Парушев: 33 години ми отне да напиша "Project DOSTOEVSKI"

Радослав Парушев представя онлайн сборника "Животът не е за всеки"

Сподели в: