Радко Мурзов представя „Натурата” – изложба живопис, пейзажи и натюрморти

На 19 декември от 18.00 ч. в галерия „Актив Арт” варненският художник Радко Мурзов ще представи „Натурата” изложба – живопис пейзажи и натюрморти.

Експозицията включва около четиридесет маслени творби, обединени жанрово от концепцията рисуване от натура. При нея авторът изследва същността на нещата зад формата, търси да достигне до емоциите на предметите и местата, закодирани зад видимото. След изложбите, в които Радко Мурзов представя „Метаморфози”, „Пулсации”, „Експресии” , т.е модерното като внушение и художествени изразни средства, сега интерпретира реалното. Използвайки един импресионистичен подход той пресъздава пейзажи от Варна, от пленери, екскурзии и пътувания . В натюрмортите авторът изгражда образи, натоварени с естетиката на мига-вечност, с красотата на празничната делност.

Радко Мурзов е емблематичен творец за Варна. Роден 1939 г. в с. Козаре, обл. Бургас. Завършва СУ ”Св. Климент Охридски” специалност Руска филология и НХА – София, специалност Живпопис при професорите Илия Петров и Петър Михайлов. Има реализирани над 25 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Ръководител е на Детска школа по живопис в гр. Варна с международна известност. Носител е на награда „Варна” в областта на културата.

Изложбата ще бъде открита от Иван Гранитски и може да бъде видяна до 19 януари 2013. Адресът е Варна, ул. Дунав 5.

Сподели в: