Радиобалет оживява в метрото

Интерактивният пърформанс „Без радио не мога“ дава възможност на случайни минувачи да се превърнат едновременно в слушатели и в автори на танц

На всеки един от нас му се е налагало да използва метрото. За някои това се е превърнало дори в рутина. Въпреки това – колко от нас са се вглеждали в метростанциите? Колко са тези, които знаят колко крачки имат от единия до другия край? А колко знаят какво се случва с телата им, докато пътуват в градския транспорт?

Вдъхновени от промените, които доведе пускането на първа и втора линия на метрото, артистите от Асоциация „Информбюро” отправят към случайните минувачи на метростанция Вардар едно предизвикателство. Това е радио програмата „Без радио не мога”, която ще се излъчва в рамките на четири дни между 2 и 8 декември.

„Без радио не мога“ е специално създадена радио програма, която дава възможност на случайни минувачи да приемат временно ролята на разпръснати радиослушатели и да се замислят за несъзнателно наложените правила и норми на поведение по време на междуградското пътуване.

Всеки един от участниците ще получи портативен радиоприемник, чрез който ще приема инструкции, но и ще съпреживее една необикновена лекция по география на градската среда. Артистите от „Информбюро“ ще предизвикат минувачите към най-неочаквано поведение в публичното пространство. Радио балетът ще се превърне в аудио гид, който всички изпълняват, без да е демонстрация, а по-скоро споделяне на свободните минути в една артистична дисфункционалност.

Радио предаването задава въпроси, свързани с новите градски среди, властващите правила в тях и взаимодействието между хората, попаднали там. Между размислите, изпълняването на инструкции и музиката ще се роди един неповторим колективен танц, който всеки един от участниците ще отнесе със себе си.

Всеки, който иска да съпреживее тази промяна в може да го направи на следните дати в посоченото време:

4 декември – от 10.00, 12.00, 17.00 и 19.00 ч.
6 декември – от 10.00, 12.00, 18.00, 20.00 ч.
8 декември – от 12.00, 14.00, 18.00, 20.00 ч.

Проектът се реализира от „Информбюро“ – Стефан А. Щерев и Миалена Халваджийска, в сътрудничество с Торстен Микелсен и Оле Фрам от ЛИГНА Колектив-Германия, Гергана Турийска, Йоана Мирчева, Емилиян Гацов – Елби, Драгомир Симеонов, Анна Плющева, Павел Видеков, Рой Хил и Ясен Кертов.

Интерактивният пърформанс „Без радио не мога“ се случва като част от Фестивала за изкуство в публично пространство “Западен парк”, организиран от фондация “Credo Bonum” с подкрепата на Столична община. Част от целите на събитието е чрез иновативното изкуство да допринесе за един нов облик на района, изваждайки изкуството от залите и галериите навън – в публичното пространство.

Сподели в: