Рада Миладинова: Вдъхновението се намира абсолютно навсякъде

При нас е младата и талантлива Рада Миладинова – внучка на Григор Вачков.

Говорим си с нея за създаването на пощенска марка, посветена на големия български артист – поводът е 85-годишнината от рождението му. Художник на визията е самата Рада, която в момента изучава "Плакат и визуална комуникация" в Националната художествена академия. Тя ни разказа как се е родила идеята и какво е вдъхновило крайния резултат.

Как дойде идеята за марката, посветена на Григор Вачков и как подходи към реализацията й, какво казваш с тази визия?

Беше доста неочаквано. Обадиха ми се от Министерството на транспорта, информационните технолоии и съобщенията с покана да направя пощенска марка и печат по случай 85 години от рождението на дядо ми. Оказа се, че мой преподавател от Академията е предложил аз да я направя. Процесът не беше така лесен, както си го представях в началото. Минах през различни варианти и накрая се спрях на този, в който марката напомня част от кино лента, вътре в която подредих кадри от някои от най- характерните му
роли, както и нарисуван от мен портрет.

Не е ли самотно изкуство рисуването и дизайна? Кое те привлича най-много към това изкуство?

Като чувам този въпрос се замислям, че май наистина е така, макар аз да не съм се чувствала самотна. От малка винаги съм била заобиколена от изкуство, във всичките му форми, обаче тъй като бях много притеснителна и никога не съм имала желание да излизам на сцена, някак естествено и постепенно се насочих към рисуването. С времето развих и усета, и предпочитанията си. Харсва ми това, че когато рисувам, аз сама съм отговорна за крайния резултат, независимо от това дали той е добър или лош.

Над какво работиш в момента?

В момента точно съм вложила енергията си да се подготвя за края на семестъра. Имаме голям конферанс, в който излагаме нещата, които сме направили през годината. Иначе последно, докато работех по марката, бях поканена да направя плакат за спектакъла "Абсурдни времена" с Нона Йотова и Петър Антонов по книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев.

Къде намираш теми, вдъхновение за творчеството си?

Аз смятам, че вдъхновението се намира абсолютно навсякъде, дори и в неща, които на пръв поглед не ми харесват. Търся го най- вече във филмите, които гледам и музиката, която слушам.

Какво си пожелаваш? А на читателите на Kafene.bg?

Пожелавам си нови с срещи с интересни хора… защото това е другото нещо, от което човек може да бъде вдъхновен. А на читателите пожелавам да открият това, което ги прави щастливи, и да го правят.

Сподели в: