Работилници и демонстрация на занаяти в София

„Панаир на занаятите” ще се проведе в София от 29 юни до 3 юли 2015 г. пред сградата на Музея за История на София – площад Бански № 1

В панаира на занаятите участие ще вземат майстори-занаятчии, членове на регионалните занаятчийски камари, представители на различни занаяти, като бижутерия, керамика (глина и порцелан), кожена пластика, ковано желязо, работа с благородни метали, тъкачество, бродеря, и др. По време на панаира занаятчии ще направят демонстрации на своите занаяти. Техни млади чираци ще бъдат и ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" – гр. София, с директор Лилия Балева.

Събитието е уникално по своя характер и атрактивно за широката публика – едновременно представяне на български традиционни и приложни занаяти, с работилници и демонстрации на живо всеки ден от 29 юни до 3 юли от 10 до 20 часа. Шатрите на панаира ще бъдат разположени на открито пред сградата на Музея за История на София. Всички посетители, столичани и гости на гр. София ще могат да се насладят и докоснат до българските занаяти, да си закупят уникални подаръци и сувенири. Всеки, който има желание ще има възможност сам да изработи свой сувенир с помощта на майстора.

Също така всеки посетител и гост на гр. София ще може да разгледа експозициите разположени вътре в сградата на Музея за История на София. Вход свободен.

Официалното откриване на "Панаир на занаятите" ще се състои на 29 юни 2015 г. – Петровден, национален празник на всички занаятчии, от 10:30 часа с приветствия и празнична програма. В празничната програма ще вземат участие деца от "Столичен център за работа с деца" с ръководител Цветана Ангелова, деца от ансамбъл "Изворче" към "Национален дворец на децата", с ръководител Рахила Петрова и директор Татятна Досева, народната певица Албена Вескова – солист на ансамбъл "Българе", формация "Играорец" – група за народни танци, с ръководител Анета Вълканова, ученици от школата на Румяна Коцева, организатор на "Българските Евъргрийни", актьори и изпълнители от танцова формация "Чаткалина", с ръководител Димитър Кръстев.

Организатори на събитието са Национална занаятчийска камара, Регионална занаятчийска камара-София, със съдействието на Българска търговска камара-Сан Франциско и Общински културен институт "Музей за история на София".

Сподели в: