Пътят на коприната – литографии и сериграфии

Изложба, която включва литографии и сериграфии на световно известния японски художник проф. Икуо Хираяма (1930-2009), разказва за мисията му като посланик на добра воля на ЮНЕСКО и неговия принос като основател на движението „Духа на Червения кръст за опазване на културното наследство”

Изложбата Пътят на коприната е част от инициативата “22-ри Дни на японската култура в България” и ще бъде официално открита на 10 ноември, четвъртък, 18:00 ч., в Централното Управление на Българската Академия на Науките.

От незапомнени времена древният Път на коприната с неговите разклонения, сухопътни и морски, въплъщава порива на народите към културен обмен и взаимно познаване. Съприкосновението, в което влизат различните цивилизации помежду си, се оказва жизнено важно, защото довежда до обогатяване на културното наследство и до научно развитие. Отдавна в съзнанието на народите от Азия и Европа тази прочута мрежа от връзки е синоним на любопитство и стремеж за общуване. Съживяването на Пътя на коприната през ХХІ в. означава да се превъзмогнат границите на десетки държави и да се градят комуникационни мостове между различни народи и общности без страх и предразсъдъци.

Изложбата разказва за мисията на световно известния японски художник Икуо Хираяма (1930-2009), като посланик на добра воля на ЮНЕСКО и неговия принос като основател на движението „Духа на Червения кръст за опазване на културното наследство”. Проф. Икуо Хираяма е инициатор, участник и спонсор на големите
проекти на ЮНЕСКО за възстановяване и съхраняване на значими културни паметници по Пътя на коприната.

Изложбата включва литографии и сериграфии на проф. Икуо Хираяма, както и плакати на негови платна, изпълнени в традиционния японски стил нихон-га. На откриването ще присъства лично съпругата на покойния художник Мичико Хираяма, която е директор на Музей на Икуо Хираяма „По пътя на коприната” в Яманаши, както и неговата дъщеря Яйои Хираяма.

Изложбата Пътят на коприната е достъпна за всеки от 10 ноември до 10 декември, 2011г., в Централното Управление на Българската Академия на Науките и се осъществява под патронажа на Посолството на Япония в България със съдействието на БАН. На откриването – вход с покани. Вход свободен за период на изложбата.

Организатори са Център „Икуо Хираяма” – София, Културна фондация с Музей на Икуо Хираяма „По пътя на коприната” в Яманаши, Училища за изкуство и културен диалог „Икуо Хираяма” – София и Варна, Музей „Икуо Хираяма” – гр. Сетода, Хирошима

Сподели в: