Пътят на змията – най-доброто постижение на Торни Линдгрен

Торни Линдгрен е най-изтъкнатият представител на съвременната шведска литература. Роден през 1938 г. в северната шведска провинция Вестер ботен, той завършва педагогика и започва кариерата си като учител, но от 1970 г. се отдава изцяло на писателска дейност. Понастоящем живее в провинция Йостерйотланд в Южна Швеция. Главните теми на творчеството му са белязани преди всичко от тежкия живот в шведския Север, но в него се откриват и влияния от Сьорен Киркегор, Артур Шопенхауер и др. То представлява критика на обществото, примесена с хаплива ирония. Досега авторът е публикувал 39 книги, а големият му пробив на международната литературна сцена идва с романите „Пътят на змията“ и „Вирсавия“, като за втория получава престижната френска литературна награда „Prix Femina“. Той е носител на общо 17 награди и отличия, между които две титли „Doctor Honoris Causa“. От 1991 г.
Торни Линдгрен е член на Шведската академия – институция, която се състои от 18 пожизнено избрани членове и е създадена през XVIII век по подобие на Френската академия.

Пътят на змията“ обхваща живота на три поколения и впечатлява с дълбините, до които се домогва, с което напомня модерна версия на книга на Йов. „Господи,на кого да се уповаваме?“, този покъртителен вик пронизва като лайтмотив романа, който ни пренася в затънтените покрайнини на една архаична Швеция през втората половина на XIX век. Разказвачът – последна издънка на едно опропастено семейство – вопие към Всевишния и на своя недодялан селски говор, близък по внушение до езика на Светото писание, му разказва за неправдите, стоварили се над неговите близки, за присвоеното от местния богаташ право върху женските тела… Романът се смята за най-доброто постижение на Линдгрен и е екранизиран от Бо Видерберг през 1986 г.

Торни Линдгрен „Пътят на змията“,
превод Теодора Джебарова,
88 страници.

Сподели в: