"Пътят към Афродита" – моноспектакъл на Бойка Велкова

На 8 ноември, от 19.30 ч. в Столичния куклен театър, салон "Гурко" 14, ще се играе моноспектакълаът "Пътят към Афродита" с участието на Бойка Велкова.

Един спектакъл на Бойка Велкова, вдъхновен от аромат на канела, червено вино, мъжки устни, пропуснати нощи, думи на Исабел Алиенде и други афродизиаци.

Авторска идея и концепция: Бойка Велкова
Сценография: Венелин Шурелов и Мартин Пенев
Музикална картина: Теодосий Спасов
Снимки: Елена Спасова
С благодарности към: Юри Дачев,Стефан Спасов,Владимир Пенев,Илко Ганев.

Една жена и една актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят няколко тайни, за да си споделят забавни истории и да заяват своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Дали ще успеят да си простят една на друга?

„Пътят към Афродита” е спектакъл за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Има подправки, без които животът ни би бил напълно безвкусен, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив сценичен разказ. Исабел Алиенде посвещава тези еротични фантазии на веселите, влюбените и – защо не? – на уплашените господа и унилите дами.

Исабел Алиенде е сред най-добрите латиноамерикански авторки на всички времена. Преподава литература в престижни университети в САЩ, пише романи, пиеси и произведения за деца. Книгите й са превеждани на повече от 35 езика и от тях са продадени над 65 милиона копия. Родена е през 1942 г. в Лима, Перу, а днес – по нейните думи – живее с едния крак в Чили, а с другия в Калифорния. Носителка е на Националната награда за Литература на Чили за 2010 г.

Бойка Велкова заслужено се нарежда сред водещите актриси в България. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова, по-късно специализира в театралния институт „Лий Страсбърг” в Ню Йорк. Работила е в Драматичен Театър – Русе, Драматичен театър – Пловдив, Театър „София”, Театър Българска армия, а от 2009 г. е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов”.

Бойка Велкова е актриса със забалажителни качества и вроден аристократизъм, които неминуемо се отразяват във всичките й роли. „Театърът е моя любов, моя работа” – казва самата тя, а зрителите за пореден път ще се убедят, че работата й в този спектакъл е изпълнена с майсторство и професионализъм.

„Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и да правиш това, което мислиш” – е казал Маркес. Точно тази максима води и Бойка Велкова към нейното безкрайно, чистосърдечно и интимно откровение на сцената, в което актрисата и жената ще се слеят в ЕДНО.

Супа на помирението

• 2 Чаени чаши бульон /пилепки или зеленчуков/
• 1 чаена чаша пресни печурки
• ½ чаена чаша манатарки /Портобело/ нарязани на ситно или ¼  чаша сухи
• 1 скилидка чесън
• 3 супени лъжици зехтин
• 1 супена лъжица зехтин с дъх на трюфели
• ¼ чаша вино
• 2 супени лъжици неподсладена сметана
• Сол, черен пипер

Приготвяне:

Ако не намеря пресни манатарки и трябва да пробегна до сухите, накисвам ги в половин чаша хубаво червено вино, доакто те радостно набъбват. Накълцвам скилидката чесън и я запържвам в зехтин, заедно с манатаркките и печурките, разбърквайки енергично в продължение на няколко минути.

Сподели в: