Пътуващ кораб става сцена на дунавски музикален фестивал

От 20 март до 1 април 2010 година ще се проведе Дунавски музикален фестивал "Срещу течението". След успешното му първо издание през 2007 г. тази година фестивалът ще има своето второ издание.

Корабът-сцена ще тръгнен от Австрия до Сърбия и обратно от Унгария до Германия. 64 музиканти от 15 страни ще се качват, свирят и напускат кораба по предварителен график по време на неговото музикално пътешествие. Всяка вечер ще има различен концерт. Програмата включва и музикален рецитал в унгарския клуб
А38 – танкер, трансформиран в концертна зала, звукозаписно студио и клуб, който е и единственият концерт "на суша", с изключение на откриването на австрийска земя.

Извън официалните концерти, неофициалните ще се случват почти по всяко време. Корабът е 200-местен и на него ще пътуват както музикантите, така и почитателите на музиката – фолклора – автентичен и неавтентичен, джаза и неговите разновидности, балканските ритми, ориенталската музика и world музиката.

Изборът на участници никак не е случаен, защото всеки от тях по един или друг начин е ярка и креативна фигура в съвременната европейска култура. Всеки един от музикантите има своята история (или истории), която да разкаже пред камера или в спонтанен музикален диалог с някого другиго на сцената. Сред участниците са имена като Теодосий Спасов, Петър Ралчев, Михали Дреш (Унгария), Карлос Нунес (Испания), Алън Берн
(Америка/ Германия), Ферус Мустафов (Македония), Мисерли Ахмед (Турция), Хаик Яждиян (Гърция) и др.

Режисьор е Златина Русева. За официалното откриване във Виена е ангажиран г-н Ради Найденов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия.

Всички изяви ще бъдат филмирани с цел създаване на нов филм, вдъхновен от успеха и интереса на многократно награждавания документален филм "Срещу течението".

Вижте още:
Участвайте с есе в младежки музикален конкурс

Сподели в: