Пътуващите картини на Деля Чаушева

На 17 юни, от 19 ч. в галерия "Артамонцев" Деля Чаушева ще открие своя изложба – рисунки и живопис.Ето какво сподели за изложбата Емилия Миразчийска:

"Изложбата на Деля Чаушева в галерия „Артамонцев“, чието откриване е на 17 юни от 19 ч., няма заглавие. Но ако имаше, то би могло да бъде „Пътуващи картини и рисунки“ или „По пътя“, защото всички те са пътували по света. В 17-та си поредна самостоятелна изложба Деля Чаушева е решила да покаже сборни неща, нови и по-стари, малки и по-големи формати. Рисунки и живопис, защото тя винаги е правила смесени изложби. С тази изложба без заглавие Деля Чаушева, първата дама на абстрактното изкуство в България, ни прави съпричастни към пътуването на някои нейни картини по света.

Тези картини сега са в галерия „Артамонцев“, където ще останат през втората половина на юни и в първата седмица на юли тази година. Фактът, че картините пътуват, също като хората, е една от най-въодушевяващите тенденции в света на визуалните изкуства. Пътуват в търсене на своя притежател, който ще завърши линията, започната от техния създател. Това пътуване за всяка картина завършва с мига, в който някой я разбира, избира и купува, защото иска да я притежава. Това може да бъде колекционер, галерист, любител на изкуството или музей. Завършекът на това пътуване понякога е случаен, друг път не е, и макар да е целта на това пътуване, но е толкова интересен, защото с него пътуването приключва, за да може някой ден да продължи отново. Много по-интересно е началото на пътуването и всичко, което се случва около картината, докато то трае.

Ако се замислим за началото на това пътуване, ще се запитаме и къде е то – в последната мазка върху платното, поставена в ателието на художника или в идеята, онзи подтик, който проблясва в ума на твореца, в мига, когато започва нова картина… „При Деля Чаушева отговорите са много и са внезапни. Понякога ти настръхва косата от тях, понякога вървят след теб като живи същества и чакат да ги приемеш. Отговорите са пълни с енергия и вик, пълни са с брегове на неоткрити пространства, но колкото и да са самотни, студени, неочаквани, взривяващи, точно с това, те приближават към човешкото, към вселена на неизвестното.“ (Сашо Серафимов)

Тук, в сегашна спирка на това пътуване, в галерия „Артамонцев“ можем да видим най-новите работи на Деля Чаушева, показани през май в Япония на голямото Арт изложение ART TOYAMA 2014. Тук е диптихът On the Road – („По пътя“) – две картини, циркулирали две години по един кураторски проект в Европа с название „Човекът и реката“. Тук са и две картини, които през 2012 са били част от една международна изложба в Истанбул и през 2013 в Никозия, Кипър.

Емилия Миразчийска

Изложбата може да бъде разгледана до 6 юли.
Галерия Артемонцев 139

Сподели в: