Пътуваща изложба 40 години видеоизкуство в Германия““

Пътуващата изложба "40 години видеоизкуство в Германия" спря и у нас в Софийската градска художествена галерия – от 31 януари до 2 март. Експозицията се осъществява със съдействието на Гьоте-институт – София, съобщиха от галерията.

Специално жури е подбрало 59 произведения, които имат не само историческа стойност, но са актуални и днес. Те са създадени в периода 1963-2005 г. Сред авторите са легендарни художници от 60-те години на 20-и век и емблематични фигури от следващите десетилетия до най-новите имена на немската художествена сцена. Открояват се автори като Ян Дибетс, Ото Пине, Йозеф Бойс, Ребека Хорн, Марсел Оденбах, Роземари Трокел, Кристиян Янковски.

Инициативата на Държавната културна фондация на Германия "40 години видеоизкуство в Германия – дигиталното наследство" има за цел да спаси, да опази и да предаде културното наследство на видеоизкуството, станало една от най-завладяващите художествени форми на 20-и век. За пръв път в Германия се осъществява такъв комплексен проект съвместно от пет музея в Карлсруе, Дюселдорф, Бремен, Мюнхен и Лайпциг.

В продължение на две години се събират оригинални видеозаписи, сравняват са копия и се оценява художествената им стойност, за да се запишат всички формати по най-добрия дигитален начин. Намира се възможност и за пръв път да се реставрира електронна информация от особено стойностни исторически видеоленти. Част от резултата от това изследване се представя чрез пътуващата изложба "40 години видеоизкуство в Германия", която ни предлага възможност да се запознаем с историята на този вид творчество, отбелязват организаторите.

Сподели в: