"Пътуване до Индия" – епическа поема от Гонсало М. Тавареш

В края на юни излезе от печат предизвикателната епическа поема „Пътуване до Индия“ – една блестяща „епопея на разочарованието”, вдъхновена от „Лузиадите” на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш.

„Пътуване до Индия“ (Издателство "Колибри", превод: Даринка Кирчева,  496 стр., цена: 22 лв.) пародира каноничното пътуване на Запада до бленуваната земя, където действителност и сън се смесват, превръщайки го в авантюра, водена от илюзията във всички божествени търсения. Лисабон, откъдето Блум тръгва, също както Да Гама, за Индия, едновременно е и не е онзи от „Лузиадите“, който вече е бил град с вечно минало, когато Камойнш го обрисува. По думите на Едуардо Лоренсо, автор на предговора на тази забележителна творба, „Пътуване до Индия“ е иронично прекосяване на митологични пространства, дирене на обетованата земя за душата, където един бездушен Запад си представя, че ще се върне, докато не открие като Блум, че и нейните „гуру“ са най-обикновени и съмнителни продавачи на илюзии като всички останали.

Автор на уникални и завладяващи с фантазията си произведения, „португалският Кафка” Гонсало М. Тавареш е приветстван от писатели като Жозе Сарамаго, Алберто Мангел и Енрике Вила-Матас. Роден през 1970 г. в столицата на Ангола, Луанда, той завършва философия в Лисабонския университет, където днес е преподавател по теория на науката. Определян като един от най-талантливите и оригинални португалски писатели от по-младото поколение, Тавареш има в актива си стихове, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. Творби като „Йерусалим” и „Пътуване до Индия” са преведени в близо 50 страни и са удостоени с множество национални и международни отличия.
 
Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Сподели в: