"Пътешествие из страни на орли и замъци" на Николай Овчаров и Ути Бъчваров

Толкова е лесно, толкова е просто, толкова е вкусно с новата книга на Ути Бъчваров и Николай Овчаров – „Пътешествие из страни на орли и замъци“

В „Пътешествие из страни на орли и замъципроф. Овчаров и Ути Бъчваров разказват за своето вълнуващо пътуване из страните на Западните Балкани. Както проф. Овчаров споделя: „Българите тепърва откриват прекрасното Адриатическо крайбрежие и суровите прелести на планините в тези краища. И почти нищо не знаят за уникалните културни паметници, скрити в техните дебри“. Търсейки формулата за успеха на книгата – предвид факта, че има двама автори, – те се спират на една нестандартна форма. В духа на пътеписа проф. Овчаров разказва за пътешествието и запознава читателя с любопитни исторически факти, а Ути активно се включва със своите наблюдения, коментари и предложения за приготвяне на местните кулинарни изкушения. Допълнителен привкус добавят снимките от личните архиви на авторите.

Щурото пътуване започва през горещото лято на 2011 г. от разкопките на един от най-големите манастири на Второто българско царство – „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ във Великo Търново. Двамата избират нестандартен маршрут през Перперикон, Златоград и Гърция, за да включат и прекрасната Черна гора с уникалното й Адриатическо крайбрежие и да стигнат до Албания. Двамата обикалят по 3-4 обекта дневно и за една седмица изминават близо 3000 км. Накрая се връщат в България през размирното Косово и Македония.

През януари проф. Овчаров пристига в напълно запазения средновековен град Дубровник – световна историческа забележителност, която се намира на брега на хърватската област Далмация. След като опознава Стария град, той посещава и Сплит, втория по големина град в Хърватия.
Според Ути ключът към опознаването на нови места е в споделянето на преживяването с правилните хора. Интересните обекти, улици и магазини съдържат безброй дребни детайли, които носят духа им и чакат да бъдат разкрити. Без тях всичко може да е безинтересно и скучно. А проф. Овчаров се оказва най-подходящият спътник, известен със способността си да превръща археологията в забавна, достъпна наука.
Разказани умело, цветно, с неподправено чувство за хумор, пътешествията на Ути и проф. Овчаров ни подтикват да пътуваме, да имаме мечти и да ги сбъдваме. Защото, откъсвайки се от домашния комфорт, човек открива непознати места и култури, които го обогатяват и карат да се чувства жив.

За авторите:

Петър (Ути) Бъчваров е актьор и телевизионен водещ, роден в София през далечната 1970 г. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална критика и кинорежисура. Оттам нататък се вихри като водещ на култовото радиопредаване „И рибар съм, и ловец съм“, играе мутри в криминални филми, пише статии за театър и за кино и през ’97-а става водещ на първото ежедневно кулинарно предаване в България – „Бързо, лесно, вкусно“.
Освен готвенето, лова и риболова, другото му голямо хоби е да преоткрива този вкусен свят във всеки един ден. Бил е на края на Азия, в сърцето на Африка, както и под знойните лъчи и води на Екватора. Казано с други думи, неуморим екстремен пътешественик, което го накара да срещне още една сродна душа в лицето на проф. Овчаров и да преоткрият древните земи и пътища от Гърция през Албания до Черна гора. Основен девиз: „Животът ще е по-вкусен от утре“.

Професор Николай Овчаров е известен археолог. Роден е във Велико Търново през 1957 г., син е на археолога проф. Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Славата му идва с разкриването на прочутия скален град Перперикон, който – благодарение на усилията му – се превръща в популярен туристически обект. Негово дело са и разкопките на храма на Орфей при Татул, проучването на царските дворци във Велики Преслав, патриаршеския манастир „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ във Велико Търново и много други важни паметници.
Автор е на множество книги и статии за българското културно наследство. Кавалер на орден „Св.св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата (2010 г.) и носител на Голямата награда за приноси в изследването на тракийската култура „Проф. Александър Фол“ (2009 г.). Член е на Oрдена на българските тамплиери с огромен принос за развитието на културно-историческия туризъм в България.

ИК „Хермес“

Корична цена: 14,95 лв.

Още по темата:

"Пътешествие из страни на орли и замъци" – откъс

Сподели в: