Пътешествие до Исландия с комедията "Земя"

"Да открием непозната земя!" – това ни приканва Елица Матеева в първата кинолектория за 2016 във Варна с филма "Земя". Входът е свободен!

На 30 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека във Варна, почитателите на седмата муза ще се запознаят чрез лектория с екипа на филма „Земя!“. Комедията е режисирана от съсценаристите Марта Стивънс и Аарон Кац. Международната премиера на „Земя“ бе през 2014 на фестивала в Сънданс. Организатор на проекта и артистичен директор на миналогодишния форум за скандинавска култура „5 и 1|2 скандинавски визии за култура“ Елица Матеева ще запознае зрителите с историята и тематиката на филма.

"Земя!" бе селектиран в официалната конкурсна програма на фестивалите: Британски фестивал за независимо кино, Локарно, Трайбека в Лос Анджелис. „Земя!“ е носител на наградата „Джон Касаветис“ за най-добър нискобюджетен филм – наградите за независимо кино – „Независим дух“ (2015).

Ню Йорк Таймс пише за „Земя!“ „Прекрасно, слънчево забавление, изпълнено с копнеж за живот и човечност. Главните актьори пленяват с чара си. Авторите на филма създават история, която не е поредната комедия за старчета, а сериозен сюжет, посветен на изкуството да се радваме на живота, без да се страхуваме от настъпващата старост.“

"Препоръчвам „Земя!“ на всеки зрител независимо от възрастта. Животът може да те прецака, когато си на 20 години, 30 години, или на моята възраст. Но винаги е добре да си имаш едно приятелче, с което да си кажете добра дума, да се пошегувате или да си поплачете. Това е моята история и вярвайте ми, че с Пол много се забавлявахме и имповизирахме. Аз се запознах една вечер с него, моята млада братовчедка Марта ми го представи, а на следващия ден вече снимахме заедно. Сега сме приятелчета, защото преживяхме силния вятър, големия сняг, ниските температури по време на снимките. Влюбих се в Исландия – там  живеят най-милите и приятни хора на света.“ – споделя Ърл Лин Нелсън.

* * *
Главните роли се изпълняват от ветерана в канадското кино – Поул Инхорн и автентичният хирург – Ърл Лин Нелсън, който се снима за трети път в проект с режисьора Марта Стивънс.

Нискобюджетният „Земя!“ е заснет в Исландия за щистнодисит дни. Екипът обикаля следните локации: Reykjavík, Skógar, Jökulsárlón, Landmannalaugar, Gullfoss, Strokkur и Синята Лагуна. Използват се само две камери и след приключване на снимачния период, филмът е монтиран за шест седмици.

За премиерата на филма през май 2014 на фестивала в Сънданс, журналист от Ню Йорк Таймс пише за „Земя!“ „Прекрасно, слънчево забавление, изпълнено с копнеж за живот и човечност. Главните актьори пленяват с чара си. Авторите на филма създават история, която не е поредната комедия за старчета, а сериозен сюжет, посветен на изкуството да се радваме на живота, без да се страхуваме от настъпващата старост.“

Пътуването до Исландия на Колин и Мич е своеобразен бунт срещу самотата и старостта, бунт срещу мисълта, че след като се пенсионираме нещата около нас губят смисъл.

В най-обикновен и скучен следобед Мич се появява в дома на Колин. Баджанакът идва на гости, но изненадва своя приятел с предложение за разходка до… Исландия. Скромният Колин се съпротивлява, но Мич успява да надделе – трябва да се пътува, да се изпитва радост от всяко нова емоция.

Режисьорският тандем Стивънс и Кац създават бутиково произведение, изпълнено със светлина, доброта и невероятни природни картини.

Марта Стивънс е родена на 12 март 1984 г. в Хънтингтън, Западна Вирджиния, САЩ. Тя е актриса, сценарист и режисьор на филмите:„Пътнически гълъб“ (2010), „Земя!“ (2014 г.) и „Песента на пилигрима“ (2012).

Аарон Кац е роден на 29 октомври 1981 г. в Портланд, Орегон, САЩ. Той е режисьор и сценарист. Режисирал е филмите: „Студено време“ (2010 г.), „Тих град“ (2007) и „Земя!“ (2014 г.).

Сподели в: