Първо училище за родители в Сливен

В Сливен в зала „Май” в сградата на Общината официално бе открито първото в града безплатно училище за родители „Биберон“. Неговата цел е да предоставя полезна информация и практически съвети на младите.
Всяка първа и трета седмица на месеца от 11 часа, ще бъдат провеждани беседи на различни теми, засягащи здравето и отглеждането на децата.
Идеята за създаване на училището е продиктувана от желанието да се улесни достъпът до информация и да се оказва помощ на младите хора, за да бъдат спокойни и уверени родители. За това ще помагат видни специалисти от различни области на женското и детското здравеопазване.
Организатор на училището и лектор на първата среща бе Светлина Николова, която две поредни години бе наградена с приза „Най-добра акушерка на България“ в категория „Акушерка, оказала подкрепа в грижите за бебето“ и „Медицински посланик на кърменето”. Тя сподели, че в практиката си работи с много щастливи млади хора и самата тя е такава. Нейна мечта е създаването на това училище за бъдещи и настоящи родители в родния и град Сливен, което да е абсолютно безплатно. По този начин се дава възможност за достъп на всички, които имат нужда от помощ, имат въпроси или някакви проблеми за решаване.
Идеята е това да бъде не само училище, а да се превърне и в център, който да събира и помага младите хора. Николова изказа огромната си благодарност към община Сливен, която твърдо застава зад нейната инициатива и помага за осъществяването на мечтата й.
„Ние сме отворени за решаването на проблема на всеки един. По този начин всъщност ще провеждаме и лекциите, самите родители ни подсказват от какъв тип информация имат нужда и ние сме тези, които трябва да им я доставим. Докато има хора, които имат нужда от нас, ние сме насреща“, каза акушерката.
Първата лекция в „Биберон“ бе посетена от множество бъдещи и настоящи майки, като не липсваше интерес и от страна на татковците. Специални гости на събитието бяха и представители на община Сливен, лекари и акушерки на МБАЛ „Ив. Селимински”.

Темата, представена от Светлина Николова, бе „Първи грижи за новороденото. Грижа за кожата, хигиена на седалището, обработка на очите, ушите и пъпчето. Къпане, масаж и гимнастика. Практически упражнения и съвети. „

Освен полезната информация, която получиха младите семейства, подаръци им поднесоха и спонсорите на мероприятието: Philips Avent, МЦ „Афродита” – банка за съхранение на стволови клетки и ин-витро процедури „Future Health" и HIPP Bulgaria. От Happy Lady catering се погрижиха събитието да бъде не само полезно, но и приятно.

Програмата на Училище за бъдещи и настоящи родители „Биберон” ще продължи с темата „„Кърменето -сила за живот, първи стъпки, съвети и решения. Подготовка на гърдите.” на 19 декември.

Сподели в: