Първото екологично роуд шоу се проведе в Бургас

Първото екологично роуд шоу за популяризиране на разделното събиране на опаковки спря в Бургас. Десетки  жители и гости на морския град се стекоха пред сградата на общината, за да видят еко-спектакъла под мотото „Бъди модерен! Събирай разделно!”. Той е част от едноименната кампания на Екопак, която се  организира съвемстно с 89 общини в цялата страна.

Специален гост на събитието беше кулинарният спец Ути Бъчваров, който зарадва малки и големи с вкусните си гозби и им показваше как да разделят отпадъците от опаковки още у дома.

Цели семейства, приятели, роднини или само познати играха, забавляваха се и спечелиха десетки награди. Хората, които донесоха празни опаковки и ги изхвърлиха разделно в специалния Екопак-пункт с три цветни контейнера  (син – за хартиени и картонени опаковки, жълт – за пластмаса и метал и зелен – за стъкло), получаваха подарък-изненада. Всички присъстващи участваха в томболата за голямата награда на Екопак  – контейнер за разделно събиране у дома, която беше спечелена от 11-годишния Пресиян Петков.

Кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!” стартира през април в цялата страна и има за цел да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град. За събраните количества годни за рециклиране отпадъци от опаковки в трите цветни контейнера Екопак ще направи подобрения в градската среда по определена схема: за всеки тон събрани хартиени опаковки – ще бъдат дарени сървета на общината; за всеки тон събрани стъклени опаковки – ще бъдат реновирани улични лампи; за всеки тон събрани пластмасови/метални опаковки  – ще бъдат предоставени eнергоспестяващи лампи за детска градина или училище.

Сподели в: