Първи фестивал на бразилската култура във Варна

Първият фестивал на бразилската култура започва днес и продължава до 10 август. Сред организаторите на събитието е почетното консулство на Бразилия във Варна.

Откриването на фестивала ще бъде в Летния театър във Варна с концерт на Тереза Кристина и групата "Сементе", които съживяват корените на традиционната бразилска самба. За проявата в България ще пристигне учителят по перкусии и капоейра Клаудио Крон. Той ще организира отворени майсторски класове за желаещите да усвоят изкуството на ударните инструменти и уличния бой с елементи на афро-бразилски танци.

С два концерта ще участва пианистката Кристина Ортис. Първият концерт ще бъде на 8 август с Варненския симфоничен оркестър. С нейни изпълнения фестивалът ще бъде закрит в резиденция Евксиноград на 10 август. Двама бразилски готвачи ще приготвят изискани ястия, характерни за пет щата в Бразилия. Организирана е и среща с художника живописец Рожерио Диас, който е авторът на логото на фестивала.

На 5 август ще бъде българската нощ на бразилската музика, която ще участват Васил Петров и варненската формация "Бразил акустик", които ще изпълнят бразилски ритми. Десет съвременни бразилски филма ще бъдат прожектирани във Фестивалния и конгресен център като част от проявата.

* * *

Програма на фестивала
Международен джаз фестивал във Варна

Сподели в: