Първи (суб)Африкански фестивал в България

На 29.05, последния понеделник на месец май, "Аларма Пънк Джаз" организира Първия (суб)Африкански фестивал в България с участието на квинтета на невероятния КИНГ АИШОБА от Гана и дългогодишните изследователи и музикални пътешественици из африканските традиции ХЮГО РЕЙС (Австралия, ex-The Bad Seeds) и АРНОЛД ДЕ БОЕР (Zea / The Ex). Повече информация във Фейсбук страницата на събитието.

В групата на Хюго Fatalists специален гост е китаристът ДЖОВАНИ ФЕРАРИО, работил в миналото с легенди като Рокиа Траоре, Пи Джей Харви и Джон Париш, а Арнолд, който само преди половин година посети София с THE EX, ще представи и няколко песни на проекта си ZEA в съвсем различен вариант с музикантите от Гана. Концертът ще бъде открит от сръбското трио IGRALOM, чиято авторска музика е удивителна мозайка от традиции в духа на EKV, Cream и Tinariwen: пост-югославски (пост)пънк с туарегски рифове и ритъм секция.

HUGO RACE FATALISTS е първата група, с която австралийският пост-пънк блус визионер, сподвижник на Ник Кейв и Мик Харви в миналото, пътешественик и поет Хюго Рейс дойде в България преди 4 години. Оттогава имахме честта да гледаме и два негови солови концерта, а в края на 2015 и първото му турне с The True Spirit от няколко години насам започна от София. Fatalists е "италианската" му група с Франческо Джампаоли на бас и Диего Сапиньоли на барабани и… този път по изключение вместо с дон Антонио Граментиери (който по същото време е на солово турне), с Джовано Ферарио, с когото Хюго и преди е работил в групите Sepiatone и The True Spirit. Актуалният албум на "Фаталистите" 24 Hours To Nowhere излезе в края на миналата година и съдържа някои от песните, които Хюго изсвири за пръв път пред българска аудитория в *Mixtape 5* и Първо студио на БНР през лятото на 2015г.

През 2017 Хюго Рейс има още два нови албума – Long Distance Operators с белгийската цигуларка Катрин Грейндордж и предвиденият да излезе на 19 май John Lee Hooker’s World Today с Микеланджело Русо. Африканските търсения на Хюго Рейс са отразени най-добре в албумите му с Крис Екман в проекта Dirtmusic – с участието на музиканти от Мали като Бен Забо, Фадимата Уалет Умар, Tamikrest, Самба Туре, Амината Уасидже Траоре и др. За концерта на 29 май се предвижда и директна колаборация на сцената с Кинг Аишоба, с когото ще изсвирят дори две-три песни заедно, за да ознаменуваме тази историческа първа среща.

KING AYISOBA e музикант от Горнозападния регион на Гана (граничещ с Буркина Фасо) и е едновременно носител на вековните традиции на свирене на "колого" (двуструнна традиционна бас китара, наподобяваща като звучене магребския инструмент "гомбри" и малийското "нгони") и автор на песни със силно политическо послание, по които се родее по-скоро с линията Фела Кути – Тони Алън – Юпитер Боконджи Илола в западноафриканската музика, отколкото с традиционните музиканти. Легенда в собствената си страна, Кинг Аишоба "открива" Европа едва преди няколко години. С групата си има участия на някои от най-големите европейски фестивали като Roskilde в Дания, a първото турне на групата му на Балканите освен "Аларма Пънк Джаз" включва престижните музикални форуми "Друга Годба" (Любляна) и "Оффест" (Скопие), две от най-утвърдените платформи за африканска музика не само в локален, но и в по-широк европейски план, през последните две десетилетия. Новият албум на Кинг Аишоба 1000 Can Die беше издаден от лейбъла Glitterbeat на 31 март т.г., а като гости в него участват истински легенди като самия Lee ‘Scratch’ Perry.

ZEA (a.k.a. Arnold de Boer of The Ex) е човекът, благодарение на чийто ентусиазъм музиката на Кинг Аишоба стига до европейската публика. Самият Арнолд като настоящ фронтмен на The Ex е въвлечен в не един и два интересни африкански проекта, като към етиопските и еритрейските традиции в групата, той прибавя и своята ганайска страст. Още в първия албум, който записва с The Ex (Catch My Shoe от 2010г.), Арнолд включва песен (Tree Float), чийто текст тръгва от ганайска поговорка. В София е свирил три пъти досега – два пъти с The Ex: в Дома на киното (2012) и в *Mixtape 5* (2016) и веднъж като Zea: в Чешкия център (2013), а сега идва като специален гост на групата на Кинг Аишоба, но и с нов солов албум (Moarn gean ik dea) – до голяма степен акустичен, с текстове на фризийски, бавен, медитативен, доста различен от електро-рокендрола на предишните Swimming City и The Beginner, с които го познаваме.

IGRALOM, които откриват вечерта, издадоха дебютния си албум Pogrešna poznanstva миналата година, непосредствено след първото си задгранично участие – пак в рамките на радио фестивала "Аларма Пънк Джаз" (заедно с психеделик-рок триото "Матушка" от Петербург и E.U.E.R.P.I. от Трявна). "Африканското" в музиката на Димитрие Симович (бас, вокали), Младен Мариянович (китара) и Марко Томович (барабани) e, както казахме, и на ниво "туарегски" рифове, и на ниво ритмика (подозрителна е дори визуалната прилика между барабаниста на групата и Джинджър Бейкър, който, знаем, има специално отношение към Африка – б.а.). Самите Igralom наричат музиката си "хилбили-афро-фънк", а албумът им завършва с "Хаос". Безспорно Igralom са едно от явленията на изключително силната през последните години нишка сцена, чиито най-видни представители са наскоро гостувалите ни Eyot.

Сподели в: