Първи самостоятелен концерт на Дориан Тодоров във Варна

Дориан Тодоров е роден на 17 август 1994 г. Лондон. Родителите му – хора на изкуството от Варна, се установяват във Великобритания в началото на 90-те години на миналото столетие. До 9-годишна възраст се увлича от футбол. Дори мечтае да стане професионален футболист, следващия Дейвид Бекъм. Докато един ден, виждайки случайно пиано, натиска няколко клавиша и звукът на инструмента го омагьосва, обръща живота му на 360 градуса. Вече не искам да съм футболист, ще стана пианист, казва Дориан. Всички го убеждават, че е много късно да започне да свири на пиано. Но неговата феноменална памет, интелигентност и трудолюбие му помагат да се развива по-бързо от останалите деца. След една година подготовка, кандидатства и го приемат в едно от най-престижните училища за изключително надарени деца „Йехуди Менухин” в Лондон. Днес Дориан е отличник и гордост за училището.

Световноизвестният цигулар Йехуди Минухин (1916 – 1999 г.) открива своето училище през 1963 г. В него се обучават над 60 млади дарования от 8 до 18 години – цигулари, виолисти, виолончелисти, контрабасисти, китаристи и пианисти, от цял свят. Сред имената, записали се в историята на тази уникална музикална школа, са такива знаменити музиканти като Мстислав Ростропович и Даниел Баренбойм.
Идеята Дориан Тодоров да изнесе първи самостоятелен концерт в България, при това във Варна, е на проф. Хачо Бояджиев. Изтъкнатият български режисьор открива младия артист случайно, когато е на 11 години.  Невероятно дете е, казва проф. Бояджиев за младия пианист. И го кани два пъти да гостува на телевизионното предаване „Полет над нощта” по БНТ.
Първия си самостоятелен концерт Дориан Тодоров изнася през 2007 г. в „Whitehall palace” в Лондон. Година по-късно той свири на същото място. На 20 юли му предстои отново рецитал в „Whitehall palace”.

14 август – зала 1 – 19 ч.
Клавирен рецитал на Дориан Тодоров, Великобритания

В програмата:

Бетховен – Sonata op. 10 No. 1 – 1 част: Molto Allegro e con Brio
Лист – Liebestraume No. 2
Лист – Concert Etude "Un Sospiro"
Моцарт – Sonata K.V. 280, части: Allegro Assai
                                                        Adagio
                                                        Presto
Дебюси – Prelude "La Cathedrale Engloutie"
Дебюси – Prelude "Minstrels"
Шопен – Mazurka op. 7 No. 2
Шопен – Mazurka op. 7 No. 3
Рахманинов – Prelude C# minor

Цена на билетите
– 8 лв., 2 лв. за учащи и пенсионери

Сподели в: