Първи международен кизомба фестивал в България

Кизомба танцьори и диджеи от Европа и Африка идват у нас през април 2016

Първият международен кизомба фестивал в България дава заявка да се превърне в танцовото събитие на 2016. KizombaHolica 2016 ще се проведе от 1 до 3 април 2016 г. в София и ще събере кизомба танцьори и диджеи от Европа и Африка. Kafene.bg е сред медийните партньори на събитието.

Организаторите от KizombaHolics BG канят всички почитатели на чувствения социален танц, както и любопитните, които още не са се докосвали до него, да споделят изключителната емоция и атмосфера на първото голямо международно събитие у нас, посветено изцяло на кизомба.

Кизомба е танц с африкански произход, който се танцува по двойки и през последните години бързо набира популярност в танцовите среди. Нещо повече, прекрасната музика и неповторимата емоция да се слееш в прегръдка с напълно непознат човек привличат към кизомба хиляди хора от всички краища на света, които никога по-рано не са танцували.

Кизомба стъпва на българска земя през 2010 г. благодарение на пловдивчанина Гаро Узунян, а през есента на 2011 г., неговият ученик Георги Георгиев започва да води редовни уроци в София, с което поставя началото на KizombaHolics BG. Днес тимът обединява седем танцьори, един диджей и един пиар, както и стотици ученици и приятели. А към кизомба картата на България се присъединяват все повече градове, сред които Варна, Русе, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Перник, Плевен.

Кизомба вече е неразделна част от всички по-големи танцови събития в страната. Все по-често се организират и специални уикенди със световноизвестни инструктори, по време на които българските танцьори могат да усъвършенстват уменията си и да споделят опит с гости от чужбина. KizombaHolica 2016 е първият голям фестивал в страната, посветен изцяло на танца на прегръдката.

Видео – Albir Rojas & Sara Panero – Singapore 2015, Demo 1 (Kizomba Combinations)

В програмата:
Програмата включва 17 урока по кизомба, тарашиня, семба и музикалност, подходящи както за по-опитни танцьори, така и за хора, които никога преди не са танцували кизомба. Фестивалът започва с два уъркшопа в петък, 1 април, и с откриващо парти веднага след тях. Останалите уроци са разпределени в събота и неделя през деня (2 и 3 април), като всеки фестивален ден завършва с парти до зори. Уъркшопите и трите партита ще се проведат в залите и ресторанта на парк-хотел „Москва“ в София. Всички артисти, с изключение на Квенда Лима, ще бъдат в България за първи път.

Роденият в Кабо Верде Квенда живее в Португалия и е един от най-популярните и обичани преподаватели по кизомба. Той създател и на свой личен проект – Kaizen Dance – който интегрира трите елемента на живата: тяло – ум – душа. Всеки, присъствал на негов урок, копнее отново да почувства озаряващата му енергия. Квенда е свидетел и съучастник – чрез неколкократните си гостувания в България – на развитието на кизомба от първите ѝ стъпки в нашата страна. Широката усмивка и мъдрите му слова ще бъдат сърцето на KizombaHolica 2016.

Във фестивала ще вземе участие и неговият ученик Албир Рохас – според мнозина най-харизматичният кизомба артист в света. Той е роден в Панама, но е изградил кариерата си в Испания. Завидната тацова биография на Албир успешно съчетава хип-хоп и кизомба, а демонстрационните му видеоклипове имат милиони гледания в YouTube. Албир ще участва в KizombaHolica 2016 с новата си патньорка Сара Панеро – талантлива млада танцьорка от Испания.

Свежата и атрактивна двойка Ан’Со и Нима идват от Тулуза, за да вдъхнат на фестивала френски чар и техничност. Те могат да се похвалят с класиране в челната тройка на престижния танцов форум Africadancar и са безспорни любимци на организаторите от KizombaHolics BG.

Не по-малко технични и популярни са другите гости от Франция – триото Secret Team Dancers. Чувствеността им ще омае дамите, а кавалерите ще научат част от тайните им, които ги правят едни от най-желаните партньори в света. Най-атрактивният член на триото – DJ Snakes, ще се погрижи и за атмосферата в т. нар. social room, където участниците във фестивала ще имат възможност да потанцуват свободно помежду уроците.

Африкански дух във фестивала ще внесат с присъствието си Рико и Джоси. Рико е от Гвинея-Бисау, а Джоси – от Ангола, но днес и двамата живеят в Лондон и през последната година се превърнаха в една от най-търсени двойки на международната кизомба сцена. Двамата не пропускат възможност да споделят не само автентичните танци на родните си страни, но и част от културата, отразена в кизомба, семба, тарашиня и кудуро.

Списъкът с преподаватели на KizombaHolica 2016 завършва с Богдан и Елена от Kizomba.Ro. Румънските танцьори също са почитатели на по-автентичния стил в кизомба и имат богат опит в разкриването на тънкостите му в културна среда, която няма преки връзки с лузофонска Африка.

На анголския диалект kimbundu кизомба означава парти и несъмнено партитата са очакваната с най-голямо нетърпение част от програмата на фестивала. Освен DJ Snakes, зад пулта на KizombaHolica'2016 ще застанат трима диджеи, известни с умението си да съчетават всички стилове в кизомба и да осигуряват на танцьорите завладяващо емоционално пътешествие: DJ Ash (Франция), DJ Papys (Гвинея-Бисау/Испания) и DJ Kizombie (България).

Така от 1 до 3 април 2016 г. София ще стане домакин на уникално събитие, в което африкански ритми ще се съчетаят с европейски мелодии, световни кизомба звезди ще канят на танц начинаещи танцьори (и обратното), а един сравнително нов и много чувствен танц ще покори българските сърца с посланието си за споделяне, доверие, положително отношение към живота и много, много усмивки.

Още актуална информация можете да намерите в страницата на събитието във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/664691103659870/
 
И няколко демо видеа от звездите:
https://www.youtube.com/watch?v=VUJGylSZkbM
 
https://www.youtube.com/watch?v=L3H_4eDZszs
 
https://www.youtube.com/watch?v=AdZW4YLHmbo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Сподели в: