Първият концерт на "Музикален салон на Фестивален и конгресен център" е в памет на Емил Камиларов

Фестивалният и конгресен център – Варна започва осъществяването на една изключителна идея – "Музикален салон на Фестивален и конгресен център”. Това е нова инициатива под настоятелството на световноизвестния цигулар проф. Минчо Минчев, съобщиха оттам.

Първият концерт е на 13 ноември 2008 г. в зала 1 от 19 часа и е в памет на проф. Емил  Камиларов. Ще участва камерният ансамбъл "Софийски солисти”. Диригент е проф. Пламен  Джуров. Солисти са проф. Дина Шнайдерман – съпруга и съратница на проф. Камиларов, проф. Минчо Минчев, проф. Гинка Гичкова, проф. Стефан Камиларов – син на Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, и 11-годишната Лилия Милчева – носителка на награда "Емил Камиларов” на националния конкурс "Панчо Владигеров”. Те ще изпълнят произведения от Хайдн – Концерт в сол мажор, І част (солистка Лилия Милчева), Бах – Концерт за две цигулки (солисти Минчо Минчев и Гинка Гичкова), Вивалди – Кончерто гроссо за три цигулки във фа мажор (солисти Дина Шнайдерман, Гинка Гичкова и Стефан Камиларов) и Моцарт – Симфония концертанте (солисти Минчо Минчев и Дина Шнайдерман).

Големият цигулар проф. Емил Камиларов, наричан приживе българския Паганини, е единственият музикант в света, който е свирил неколкократно с цигулката на знаменития Николо Паганини.

Пламен  Джуров
завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров” в София с три специалности – пиано, дирижиране, композиция. От 1976 г. е диригент в Плевенската филхармония. Там работи в продължение на 6 години. След това гастролира с български и чуждестранни оркестри, между които филхармонията на Мексико, симфоничните оркестри на Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и Ленинградската (тогава) филхармония. От 1988 г. е диригент на камерния ансамбъл  “Софийски  солисти”, с който провежда успешни концертни турнета в Европа, Азия и Северна Америка. Ансамбълът е предпочитан гост на международни фестивали в България и Европа. Пламен Джуров осъществява над 40 световни премиери на български произведения, както и редица български премиери на знакови творби от Канчели, Шнитке, Плакидис, Губайдулина, Пендерецки, Денисов, Лютославски,  Месиен, Гурецки, Ал. Чайковски. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица от първи изпълнения на български и чуждестранни автори, интегрални записи на Й. С. Бах, Моцарт, както и произведения от ХХ век, събрани в над 20 компактдиска. Като композитор той работи предимно в инструменталните жанрове. Негови произведения са изпълнявани и записвани и в чужбина. Професор е в Музикалната академия “Панчо Владигеров” и е председател на различни фондации за музикално изкуство.

И най-добросъвестният изследовател ще се затрудни в описанието си на дейността и значението на камерния ансамбъл “Софийски солисти“ за развитието на българската музикална култура. Записи на грамофонни плочи (над 80), гастроли в цял свят, които продължават над 45 години, неизброимо количество премиерни изпълнения на български и чуждестранни творби от различни епохи – всичко това не може да бъде описано. Но може да бъде оценена невероятната работоспособност, последователност и строги професионални критерии на ансамбъла във всичките му прояви. Съставът работи с всички значителни български музиканти – композитори, диригенти, солисти. С някои от тях – Марин Големинов, Константин Илиев, Добрин Петков, Филип Кутев, Минчо Минчев и др. взаимоотношенията надхвърлят обичайните творчески контакти. Не е случаен фактът, че много от най-интересните български произведения са създадени за ансамбъла. Трудно е и изброяването на чуждестранните диригенти и солисти, работили със “солистите”, но специално трябва да се припомнят имената на Х. Шеринг, Х. Холигер, Д. Шафран, Н. Цабалета, Патрик Галоа, Веселина  Кацарова, Найджъл Кенеди и др.

Сподели в: