Първият в света Хартиен фестивал се провежда в София

От 3 май до 25 юни за първи пъти в света в София ще се проведе Paper Art Fest 2011. Организаторите го наричат още биенале и твърдят, че няма аналог в целия свят. Мотото му е "В хармония с природата".

В рамките на повече от месец и половина на различни места в столицата ще могат да се видят скулптури, инсталации, картини, екологична архитектура, театрални спектакли, концерти, модни ревюта, сценография, костюми, състезания за деца, лекции, презентации и др.

Фестивалът ще предложи различни акции, от които ще научим как се правят рециклирани творби, хартиени мостове, куполи на сгради и павилиони; ще се организират работилници за изработване на шапки, хвърчила, маски и други карнавални аксесоари.  

Идеята е да се представят на публиката нестандартни произведения на изкуството, осъществени със "зелени" технологии и материали, насочващи към диалог с природа и с нов еко-поглег към дизайна и архитектурата.

Местата на събитията са различни – галерии, площади, паркове, градинки, вътрешни дворове на обществени сгради.

Sofia Paper Art Fest 2011 се открива на 3 май с международна изложба на хартиени творби в Градската галерия и в градинката пред НТ "Иван Вазов".

Акцентите са
:

Международно биенале за хартиено изкуство. Това е уникална гостуваща Международна изложба на хартиени произведения в голям формат за интериор и екстериор, със специално селектирани произведения от САЩ, Финландия, Китай, Корея, Япония и други. Гостуващата изложба ще е представена от куратор с дългогодишен опит – Талия Врачопоулу, от Тенри Институт Ню Йорк и втори куратор – Даниела Тодорова. Тази изложба ще съдържа произведения за галерийно пространство, но ще бъдат предвидени и произведения и инсталации за градската среда. В Приложение 2 към това писмо са представени предварително селектираните галерии и открити изложбени пространства. В България ще бъде първата изява на този мащабен проект, като вече е уговорено и предложено финансиране на следващите подобни събития в Шанхай (2012 г. ) и Сеул (2013 г., Hangaram Museum).

АМАТЕРАС Ежегодна изложба за изкуство от хартия. Това е трето поредно издание на основания и организиран от Арт Студио Аматерас през 2009 Международен конкурс-изложба за творби от хартия малък формат – двумерни и тримерни. Изложбата ще бъде представена както всяка година в Галерия Арт Алея в периода на Хартиения Арт Фест.

Студентска изложба на хартиено изкуство – Националната Художествена Академия. Представлява изложба на студенти и преподаватели от Художествената Академия, включваща и тематични уъркшопи, свързани с хартиеното изкуство.

Изложба зелена архитектура – Представяне на макети, прожекции и модели на устойчива архитектура и дизайн, показваща екологичното влияние на новите конструкции и решения на зелено инженерство в ерата на увреждане на околната среда.

Филмово предизвикателство– В партньорство с организация СинеМафия, организирала подобни филмови предизвикателство през последните 3 години, ще се проведе 336часово филмово предизвикателство под заглавието Short Paper Challenge.

Концерти – Ще бъдат проведени в двора на Национална Художествена Академия и ще бъдат поканени български музикални формации в стиловете Джаз, Фънк и Рок.

Организатори са Арт Студио Аматерас, а арт директор на феста е Тодор Тодоров МА.

На снимката: лампион от хартия – тесалация на Емилия Скотник

Вижте още:
Програма на хартиения фестивал в София
Хартия от дънки показаха в новооткритата "Работилница за ръчна изработка на хартия" в София

 

 

Сподели в: