Първият български модерен роман за тийнейджъри ще се появи в книжарниците на 16-ти февруари

Книгата е написана от талантливата млада писателка Юлия Спиридонова-Юлка и носи заглавие "Тина и половина. Как се става яко гадже".

Изданието е първо по рода си, тъй като – за разлика от популярните напоследък жанрове като „хорър” и „фентъзи” – то представя реалистични сюжетни линии и герои, с които читателите могат лесно да се идентифицират. В романа са описани преживелиците на 14-годишната Тина и нейните приятели, като не са пропуснати вълненията, свързани с родителите, училището и (разбира се!) с любовта. Българските тийнейджъри ще открият собствените си проблеми, описани по забавен и увлекателен начин. В историята са вплетени и много от типичните за съвременните млади хора мании  – диети и отслабване, запознанства в интернет и есемес свалки.

"Тина и половина" обещава да се превърне в истински хит, тъй като е написана в стила на най-добрите образци за модерни тийнейджърски романи в световен мащаб. Освен задължителната доза смазващ хумор, текстът предлага автентичен младежки жаргон и представя пред тийнейджърите събитията на собствения им език. Намигване към новото поколение (което според много възрастни се появява на бял свят с диплом за компютърна грамотност в ръка) е и включването в текста на компютърни "емотикони" – графични изображения на човешки емоции и състояния, с които си служат потребителите в интернет.

Първият български модерен роман за тийнейджъри е събитие за родния литературен пазар. Появата му бележи края на продължителен период, през който публиката между 13 и 19 години сякаш бе пренебрегната. Остава открит въпросът "Защо съвременните български писатели се страхуват да пишат романи за тийнейджъри?". Юлия Спиридонова-Юлка също не успява да намери отговора. "Наистина не знам защо не пишат за тийнове (и защо не пишат въобще за деца). Или пък може би пишат, но няма кой да ги издаде?! Аз знам със сигурност за някои съвсем нови проекти за романи, които са обявени като четива "за девойки". Когато аз бях девойка (преди двадесетина години), тази дума вече беше вековно остаряла… Като се замисля, по мое време също нямаше кой знае какво свястно четиво нито за малки, нито за големи деца. Трудно мога да посоча десетина книги. А аз четях много, даже някои направо на ръкопис (защото старият ми баща беше илюстратор тогава)" – споделя писателката. Със сигурност обаче Юлия Спиридонова е наясно с рецептата за създаване на успешен модерен роман за тийнейджъри – тя упорито отказва да порасне напълно и пази с усмивка спомени за собствените си приключения във възрастта между 13 и 19. Е, разбира се, има известни разлики между нейните преживелици и живота на съвременните тийнейджъри. Като се започне от начина на назоваване: "На нас ни казваха (с любов) "подрастващи" и "пубери" –  спомня си през смях писателката.

Премиера: 16 февруари 2009 г.
Страници: 208
Издава: ИК Кръгозор
Корична цена: 9 лв.

Сподели в: