"Първична материя" – изложба-керамика на Младен Баделски

Откриване : 18 юли /четвъртък/, 18.30 ч.
Варна, ул. Дунав 5
18 – 31 юли 2013 г.

Екпозицията ще представи четирдесет пана и осветителни тела, изработени в традициите на художествената керамика, обединени от представата за изначалната, за първичната материя. Това е идеята, заложена в заглавието на изложбата, насочващо към силата на творческата енергия на автора, успяла да пренареди хточиничния хаос в човешки Космос. От пръстта, от глината са създадени художествени произведения, които се адаптират към човешкото пространство, към дома и се натоварват и с функциите в интериорния дизайн. В творчеството на Младен Бадески има препратки към далекоизточната минималистична естетика. Художествените изразни средста – линия, форма и колорит са предадени пестеливо. Използван е контурът за конструиране на образа и постигане на вътрешен ритъм. Изведените внушения са за съзерцатеност, умозрителност, хармония и емоционален покой.

В пространството на екпозицията, която е критична програма за гледане, по думите на немския изкуствовед Мартин Хелер, идеята за първичността се развива и чрез присъствието на елемента светлина. Това допълва разказа на библейската космогония – сътворението започва чрез божественото постановяване “Да бъде светлина”, последвано от сътворяването на човека от пръст. Небесното и земното, светлината и глината намират художествена интерпретация в произведенията на

Младен Баделски, за да провокират публиката да преживее красотата.
Младен Баделски е роден през 1979 г.
Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където работи и живее. Представял е изкуството си в множество самостоятелни изложби в София, Пловдив и Кюстендил. С настоящата експозиция авторът гостува за трети път в галерия „Актив Арт”. През 2011 година изявата му бе включена в програмата на XX-тото юбилейно издание на Международния музикален конкурс “Откритие”.

Сподели в: