Първата изложба на Пабло Пикасо може да бъде видяна безплатно дни преди нейното закриване

Наближава 15 март, а с него и последните дни от престоя на първата представителна изложба на Пабло Пикасо у нас. По този случай организаторите на изложбата „Барух енд Партнърс” и М-Тел решиха да отворят широко вратите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София и да обявят вход свободен за всички, които още не са успели да видят оригиналите на Пикасо или желаят отново да им се насладят. На 13, 14 и 15 март 82 експоната от изложбата “Аз не търся, аз намирам: Пабло Пикасо” ще очакват всички любители на изкуството.

71 оригинални творби на Пикасо, 11 керамични копия и 24 негови фотографии, заснети от Люсиен Клерг, събрани на едно място за първи път в света, гостуваха в продължение на три месеца в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София и запознаха българската публика с различни страни от творчеството на маестрото – на живописец, график, скулптор и керамик.

Изложбата отбеляза няколко рекорда в културния живот на страната. Тя оглави класацията за най-скъпо застрахована изложба, правена досега в България, като оригиналите бяха обезпечени за милиони евро. “Аз не търся, аз намирам: Пабло Пикасо” бе видяна и от рекорден брой посетители. За трите месеца на престоя им в страната експонатите бяха видени от над 42 454 души, като до 15 март, когато изложбата ще бъде официално закрита, се очаква броят на посетителите да достигне 50 000.

Първата голяма изложба на Пабло Пикасо в България премина и с рекорден брой съпътстващи събития. През декември, преди официалното откриване на голямата изложба, в Институт Сервантес бе представена изложбата „ПИКАСО – НЕПОЗНАТИЯТ”, която събра за първи път на едно място творби на Пикасо, притежание на български музеи и колекционери, и разкри малко познати за широката публика страни от творчеството му – опитите на маестрото като калиграф, илюстратор и автор на литературни текстове. За краткия период от 15 декември до 10 януари изложбата бе посетена от над 600 души.

Успоредно с откриването на „Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо”, в Национална галерия за чуждестранно изкуство стартира и изложба на плакати „В СЪЩОТО ВРЕМЕ НА ДРУГО МЯСТО…”, която представи международна селекция на плакати от другите текущи изложби на Пикасо по света.

Съвместно с филмотечно кино Одеон и Дома на киното в периода 23 декември – 3 февруари се провеждаха прожекции под надслов «ПИКАСО ВТОРНИЦИ», които представяха документалните филми «Мистерията Пикасо» и «13 дни от живота на Пикасо» и биографична драма «Да устоиш на Пикасо». Организаторите представиха още едно непознато лице на маестрото – това на сценограф. В Дома на киното имаше прожекции на две едноактни балетни постановки на Парижката опера със сценография и костюми на Пабло Пикасо: „Синият влак” и „Тривърхата шапка”. Филмът е озаглавен „Пикасо и танцът” и разкрива страстта на маестрото по сценографията.

Вдъхновени от творчеството на маестрото, визуалистите Борис Мисирков и Георги Богданов, представиха монументална фотоскулптура, озаглавена «РАЗТОВАРВАНЕТО», която представи скритата машина зад изложбата на Пикасо, в която главни роли поеха куратори, организатори, пилоти, товарачи, застрахователи, гипсаджии, реставратори, шофьори, разпоредители, охранители… Фотоскулптурата бе разположена в Институт Сервантес от 3 до 28 февруари и привлече над 450 души.

Специално за изложбата в София на 20 февруари пристигна именитият френски фотограф Люсиен Клерг, имал щастието не само да познава маестрото, а да бъде неговият любим фотограф. Клерг участва в среща-разговор в Червената къща, озаглавена «Моят приятел Пикасо», където пред претъпканата зала разказа личните си спомени с Дон Пабло, за неговия творчески процес и начин на живот.

Сподели в: