Първата детска арт галерия в Бургас

Изкуството е най-универсалният език на Земята, а творчеството е най-чистият израз на любовта. В него няма място за съперничество и надпревара. Неговата универсалност сваля всички прегради и е най-директният начин за комуникация. Творчеството е чистото отражение на вътрешния свят. Чрез него можем да открием, изследваме и променим себе си, да проявим любовта, радостта и порива към съзидание. Ние израстваме чрез това, което създаваме.
 
Талантът в изкуството се развива още от ранна детска възраст, като се насърчава и доизгражда. Детският талант носи  самородна красота, но без подкрепата на възрастните развитието му е трудно, дори невъзможно. Всяко дете има нужда да погледне в очите на възрастния, като в огледало и да открие себе си, да открие уникалните си дарби, което да го направи уверен, знаещ и можещ човек. За да се изяви дарованието е нужна сцена, публика и подходящо представяне.

Днес от 16:00 часа е откриването на Детска Арт Галерия в Бургас. Носи името Де’арт и се намира на ул. „Лермонтов” 30. Тя е място, където децата ще споделят със света постиженията си в областта на изобразителното и приложно творчество и ще общуват помежду си като млади автори, свободно изразяващи своя вътрешен потенциал.

Първата експозиция на галерията включва картини и приложно изкуство на изявени бургаски школи, някои от които с дълголетна традиция: Школата по музайка на Райна и Енчо Рачеви, Школа “Батик” на Златка Бобева, Школа “Керамика” на Кольо и Иван Арабаджиеви, Ателиетата на Красимир Зинин и Денислав Белчев от ОДК, паралелките по изобразително изкуство от училищата “Св. Св. Кирил и Методий”, “Братя Миладинови”, “Елин Пелин” с преподаватели Таня Стоянова, Дотка Калъчева, Алла Стоянова, Дарина Колева, читалищните школи на Вили Колева и Поля Зенгинова, школите на Мария Шурелова, Ира Йотова и други. Години на упорит труд и едно прекрасно обединение в обща изложба, представяща талантите на Бургас.

Талантът е първото необходимо условие за изкуство, а изкуството е просто една прекрасна, спонтанна и истинска форма на общуване. Детската непринуденост е чист потенциал и извор на несравнима жизнена сила.

Вижте още:
В София отриха първия детски музеен кът "ГЕО загадки"

Сподели в: