Първата българска 3D поп-опера по приказка на Оскар Уайлд

"Рибарят и неговата душа" е първата българска 3D поп-опера по приказка на Оскар Уайлд. Мега продукцията ще бъде представена пред софийската публика в зала 1 на НДК на 19 май от 19.00 ч. Това е нейната премиера, а операта ще има още едно представление през есента на 2015 г. Проектът, част от XX “Салон на изкуствата”, е изцяло авторски, изключително мащабен и амбициозен.

На пресконференцията днес в НДК присъстваха голяма част от актьорския състав и тварческия колектив, сред които: Ненчо Балабанов, Ани Топалова, Весела Бонева, Амалия, Стефан Владимиров, Димо Алексиев и Минко Ламбов.

“Идеята за този проект се роди съвсем спонтанно, текстовете са специално написани за отделните персонажи, а актьорите, които участват, са невероятни”, сподели режисьорът Ани Топалова. Тя добави, че спектакълът е подходящ, както за малки, така и за големи, като най-малките зрители ще се зарадват много на интересната визия, костюмите на Кремена Халваджиян и приказната музика.

“Аз съм щастлива и развълнувана да участвам в този проект, тъй като той е доста мащабен и се явява първият подобен в моята кариера”, заяви Веси Бонева, която играеролята на Русалката в представлението. “От малка си мечтая да играя русалка, така че за мен това е сбъдната мечта”, споделиощетя шеговито.

“Когато чух музиката и текста, се хвърлих с цялата си душа и сърце в този проект и се радвам, че отново мога да работя с Минко Ламбов и Ани Топалова”, не скри Стефан Владимиров.

“Това, което ме доведе тук, е, че видях хора, които вярват в нещата преди да са се сбъднали, а за мен това е много важно”, заяви Амалия. “Музиката и текстовете са невероятни, а хората, които работят по този проект са изключителни професионалисти”, добави тя.

Димо Алексиев заяви, че чрез този спектакъл човек може да излезе от реалността и да се потопи в друг свят. “Каня всички, които могат да поемат едно такова пътешествие, да заповядат на спектакъла във вторник в зала 1 на НДК и да видят всички прекрасни неща, които са създадени”, каза той.

“С Минко Ламбов се познаваме повече от 15 години, заедно сме били на клубни участия, бил съм част от негови авторски представления, но не съм и предполагал, че е започнал да твори музиката за този спектакъл”, призна Ненчо Балабанов. “Като чух тази музика и прочетох текстовете на Ани Топалова, си казах, че това е магия и няма как да не участвам”, добави той.

“За мен е много важно, че това е авторски спектакъл, а не обикновена адаптация”, каза още Балабанов.

“Искам да благодаря на целия екип, на оркестър “Симфониета”, на моя баща Кирил Ламбов, на Полина Герасимова за уникалните 3D ефекти, на всички приятели и съмишленици, които ни помогнаха, на директора на НДК Мирослав Боршош за предоставената възможност и подкрепа. Желая на целия екипна НДК огромен успех, защото го заслужавате”, каза идеологът на Минко Ламбов.

В “Рибарят и неговата душа” участват над 100 артисти от различни сфери на изкуството. На сцената се срещат симфоничен оркестър с поп-рокбанда, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и любими на българската публика изпълнители-солисти.

Минималистичният дизайн на сценографията е подкрепен с триизмерна прожекция – симулация на декор и атмосфера. Използвани са техники като 3D mapping, холограмни изображения, прожекции на иновативни повърхности и материи. Уникалните приказни костюми и омагьосваща музика ще ви направят съпричастни на една красиваи стория за търсенето на любовта и цената, която сме готови да платим за нея, за силата на Божията любов, за толерантността, която трябва да проявяваме един към друг, защото в дълбоката си същност всички хора сме еднакви – тогава, когато преследваме съкровените си желания, когато се борим за любовта си, когато умираме. Това са въпроси, които несъмнено вълнуват всекичовек, независимо от неговата възраст, пол, произход и религия.

В ролите участват:
Ненчо Балабанов
Мариана Попова
Весела Бонева
Мариана Попова
Стефан Владимиров
Джони Илиев
Димо Алексиев

Повече за персонажите
Димо Алексиев – ОскарУайлд
“Много е смешно, защото не ми стигнаха връзките да играя рибаря. Аз ще съм буферът между една невъзможна любов, като ще се опитамд а я предам на публиката и тя да стане съпричастна. Моята роля е свързваща отделните сцени, водя зрителите в разказа.Освен това има едни етюди в самото начало, свързани с живота на този човек. Оскар Уайлд не случайно пише приказка, за да разкажеза тази невъзможна любов междучовек и русалка.Той е бил хомосексуалист, чийто живот се разрушава заради любовта му към един ужасно красив мъж и конфликта с разбиранията на епохата. В последствие влиза в затвора във Франция, където умира съвсем млад.Но товане е основното в спектакъла, много тънко е проследена нишката на личната история на писателя, която е и причината той да напише приказка за невъзможната любов между човек и русалка, съсипала живота и на двамата.”

Амалия – Душата
Ролята на душата е главната женска роля в поп-операта и тя е много трудна. Певицата Амалия има сложната актьорска задача да успее да се превъплъти в този образ. Душата преживява загубата на своето любимо същество, с което е свързана. Рибарят я пропъжда от себе си, а тя отчаяно се опитва да го върне отново при себе си. Преминава през различни състояния – предлага му мъдрост, търси богатство. Става арогантна, зла и отмъстителна, в крайна сметка се връща отново към доброто.

МарианаПопова – Магьосницата
Образът на магьосницата е един печален образ на много влюбена жена. Героинята на Мариана Попова наистина се влюбва в рибаря. Много яръкп ерсонаж, насилна и темпераментна жена с чувствително сърце. Тя се влюбва и се опитва по всякакъв начин да предпази рибаря от злото, което той самият иска да си причини.Но в крайна сметка той заплашва, че ще я убие, ако тя не му каже как да се отърве от душата си и тя склонява.

"Изключително различен и истински спектакъл – нещо, което много рядко се случва в България. Много близо до класиката, много близо до реалната аристокрация в музицирането, нещо, което абсолютно отговаря на този етап на моето емоционално и духовно състояние.Относно моята героиня, малко сме напринципа “ти търсиш нея, а  тя търси друг”. Така е и в живота, аз съм влюбена в рибаря, а той е влюбен в русалката, както винаги се случва мъжът да е влюбен в една химера, нещо което няма какда се случи, но той вярва. В живота се влюбваме в идеализирани образи”, разказва за своя образ на влюбена магьосница Мариана Попова.

Стефан Владимиров – Отеца
Ролята на Отеца, която ще изиграе оперния певец Стефан Владимиров, е изключително важна.Това е първото човешко същество, с което рибарят се среща след като се влюбва така силно в русалката. Той едновременно е и първата стъпка към големите промени за младия влюбен герой.Отецът е един твърде благоразумен човек, многокраен в убежденията си, неотстъпчив и нетолерантен. Неговата вяра и убеденост в собствената му правота подтикват младия и объркан човек д атръгне по грешни пътеки. И това, че обръща гръб на влюбения мъж, можем да свържем с догмата, която често отблъсква хората и ги тласка да се отвърнат от правилния път, който всъщност е пътят към Бог. И въпреки изкупителността на цялотодействие, в крайна сметка Отецът се променя и изживява своя катарзис в края на поп-операта и разбира, че това да се съди не е отредено на земнитехора и че силата на Бог е в Неговата любов.

Сподели в: