Пускат допълнителни билети за концерта на Дизи Гилеспи бенд на 15 февруари

Предстоящият концерт на секстета Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience, на един от най-влиятелните музиканти в джаза – Дизи Гилеспи предизвика небивал интерес сред българските меломани. Поради изчерпване на билетите, почти месец преди музикалното събитие, от днес в продажба са допълнителен ограничен брой пропуски. Те ще бъдат на цени от 35 и 45 лева и ще бъдат налични в мрежата на Ивентим и касите на НДК. Организаторите на концерта, които правят и летния фестивал „Ей ту джаз“ с радост споделят, че бързото изчерпване на билетите за шоуто на Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience означава очевидното – България слуша джаз!

На 15 февруари в Зала 3 на НДК бендът ще свири най-известните джазови пиеси на Дизи Гилеспи, начело с дългогодишния му басист и музикален директор Джон Лий. На сцената ще се качи и перкусионистът Мачито джуниър, записал с Дизи емблематичната плоча Afro Cuban Jazz Moods от 1975 г., заедно със своя баща и куп други знаменитости на афро-кубинския джаз.

Европейското турне на Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience, чиято музикална спирка е и София се провежда в 18 страни, сред които са Великобритания, Италия и Германия. Музикантите пристигат на 15 февруари от Франкфурт, а след шоуто отлитат за Париж. По време на концерта в София ще видим и автентичния крив тромпет, модел на Дизи Гилеспи, на който тромпетистът Фреди Хендрикс ще свири своите джазови сола.


Допълнителна информация:

През 1947 година влиятелният кубински музикант Марио Буза запознава Дизи Гилеспи Чано Позо. Двамата създават афро-кубинския джаз, изключително успешен благодарение на уникалните му ритми. Групата Afro Cubans на кубинския перкусионист Мачито (формирана през 1940 г.), които са и създатели на стила Cu-Bop, имат огромно влияние върху музиканти като Дизи Гилеспи. Той толкова много обича тази музика, че през 1975 г. кани сина на Мачито – Марио Грило, известен като Machito Jr., да се присъедини към групата на Дизи за записването на един от най-забележителните джазови плочи в света – „Afro-Cuban Jazz Moods“.

Така, почти 40 години по-късно Machito Jr. съвсем естествено се присъединява към проекта Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий – дългогодишния басист на Дизи и шеф на легендарния Dizzy Gillespie™ Big Band.

Сподели в: