Публична лекция на иранския философ Рамин Яханбеглу

Център за култура и дебат “Червената къща”, в сътрудничество с Централно-европейския университет, Будапеща и Център за либерални стратегии, София, представя на:

26 септември (сряда), 19.00 ч.
Червена зала

Да празнуваме различията

публична лекция на иранския философ Рамин Яханбеглу

„Нито една култура не може да живее, ако претендира да бъде изключителна” – тези думи на Махатма Ганди са отправна точка на анализа на Рамин Яханбеглу върху културното разнообразие в днешната реалност. Има повече от шест хиляди езика на земята – това означава различия във вярата, ценностите и практиките. Прогресът в масовите комуникации и транспортните технологии ни дават възможност да прекрачваме географските граници и да сме свързани с кланетата в Руанда или една бомбена експлозия в Багдад да бъде усетена от обикновените испанци, в Япония или Австралия. И по този начин глобализацията не е само експанзия на принципите на пазара или в увеличаването на потоците капитали. Това е и поток на идеи през границите и всичко това се отразява върху културното разнообразие.

Въпросът не е в това да се идеализират различията, нито да се отхвърля другия, защото, според иранския философ, който беше задържан за 125 дни в затвора „Евин” в Иран с обвинение за шпионаж и подготовка на нежна революция, „трябва да преодолеем деформациите, които обикновено съпровождат „Ориентализма” или „Оксидентализма”, а празнуването на различията е антидот на терора и на културните сблъсъци”.

Рамин Яханбеглу е една от най-важните ирански интелектуални фигури. Канадски гражданин, роден в Техеран, с PhD по философия от Сорбоната. Бил е на специализация в Центъра за Близкоизточни изследвания в Харвард, председател на Rajni Kothari Chair in Democracy в Центъра за изучаване на развиващите се общности в Делхи и в момента изтъкнат гост-професор в Централно-европейския университет. Той е асоцииран професор по политически науки в университета в Торонто и автор на 20 книги на английски, френски, испански и персийски като:

„Разговори с Айзайя Бърлин” Conversations with Isaiah Berlin (1991), „Ганди в корените на не-насилието”, Gandhi: aux sources de la non – violence (1998), „Иран: между традицията и модерността”, Iran: Between Tradition and Modernity ( ed .) (2004), „Сблъсъкът на нетолерантности”, The Clash of Intolerances (2007) и „Апология на различията”, Elogio de la Diversidad (2007). Като директор на Центъра за съвременни изследвания в Бюрото за културни проучвания в Техеран (2002-2006), е отговарял за превода и проникването на идеите на ключови западни интелектуалци в Иран като Юрген Хабермас, Ричард Рорти, Тони Негри, Адам Михник, Майкъл Игнатиев и късния Пол Рикьор, като е действал като своеобразен философски посланик между Иран и останалия свят. През април 2006 г. Рамин Яханбеглу е арестуван и задържан за 125 дни в прочутия затвор „Евин” с обвинение за шпиониране и подготовка на нежна революция.

Лекцията се осъществява в сътрудничество с Централно-европейския университет, Будапеща и Център за либерални стратегии, София

На английски език
, с превод на български.
Вход: 2/1 лв.

Сподели в: