Публична лекция: Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа

На 4 юни, от 19.00 ч. в Червена зала на Червената къща ще се състои публична лекция на Тимъти Снайдер (професор по история в университета в Йейл и изследовател в Института за науките за човека (IWM), Виена). Темата е Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа. Лекцията ще бъде на английски с превод на български език. Входът е свободен.

Лекцията е от поредицата Мемориални лекции ДЖУ, организирани от Център за либерални стратегии от 2002 г. досега в памет на Юлия Гурковска (1945-2001 г.). Джу е била член на управителния съвет и програмен директор в Центъра за либерални стратегии от 1996 до 2001 г. Тя се присъединява към ЦЛС, след като обикаля света по море, занимава се с кино и музика и навлиза в политиката като началник на кабинета на първия демократично избран президент на България.

Тимъти Снайдер е професор по история в универсисета в Йейл и изследовател в IWM Виена. Защитава докторат в Оксфорд през 1997, където е със стипендия British Marshall Scholar в Колежа Balliol. Работи като изследовател в Париж, Варшава и Виена, както и печели академична стипендия в Харвард. Преподава бакалавърски и магистърски курсове по модерна история на Източна Европа в Йейл. Сред публикациите му са и пет книги, спечелили награди и преведени на различни езици. „Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин. История на нацистките и съветските масови убийства в земите между Берлин и Москва“ получава редица награди, сред които Лайпцигската награда за европейско разбиране и наградата на Ралф Уолдо Емерсън за хуманитаристика. Книгата е определена като книга на годината от много литератулни класации, преведена е на повече от 20 езика и става бестселър в четири страни.

Снайдер сътрудничи на Тони Джуд за съставянето на тематична нтелектуална история, озаглавена „Да мислим 20 век“. Пише за американски и европейски списания и вестници. Повече информация нa http://www.eurozine.com/articles/2014-04-16-snyder-en.html.
Модератор: Иван Кръстев (ЦЛС).

Организатор Център за либерални стратегии.

 

Сподели в: