Пръски поезия ще одухотворяват столичното метро

Пръски поезия ще бъдат изписани на двуезични табла – български и английски – и ще бъдат поставени в метростанция "Сердика". Официалното откриване на проекта е на 20 септември, от 14 ч. в подлеза на ЦУМ, до прехода към метростанция Сердика. Стихотворенията ще красят метрото до 1 декември тази година.

София за ЕвропаПръски поезия” се изпълнява с финансовата подкрепа на столична програма „Европа” и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска културна столица през 2019 г. Организатор е Центърът за европейско развитие и реализация.

Целта му е съвременната българска поезия, със своето многообразие от стилове, поколения и теми, да влезе в градското пространство, да има свое материално присъствие в столицата и да стане ежедневие за жителите на София и за нейните български и чуждестранни гости.

Комисия
с председател видната поетеса, преводач и издател Цветана Еленкова подбра стихотворения от няколко автори: Божидара Димова, Виолета Михова, Владимир Сабоурин, Владислав Христов, Галина Николова, Екатерина Григорова, Златина Димитрова, Калоян Игнатовски, Кирил Василев, Нели Господинова, Николай Атанасов, Николай Бойков, Николай Трайков, Петя Хайнрих, Радослав Чичев, Росен Кукушев, Татяна Йотова.

Преводът на стихотворенията на английски език е осъществен от Джонатан Дън – поет, изтъкнат преводач, издател и познавач на българската поезия, преводач на двуезичната антология на българската поезия ”At the End of the World”, публикувана в едно от най-големите и престижни британски издателства Shearsman Books.

С "Пръски поезия" организаторите изразяват желанието си за повече поезия, красота и духовност в градското ни ежедневие. Те се надяват това да постави началото на дълга традиция динамично развиващата се съвременна българска поезия да има свое постоянно материално присъствие в градското пространство и да стане част от живота на най-различни хора с различна степен на приобщеност към поезията и културата.

След крайния срок на проекта таблата ще бъдат предоставени на Столична община.

Сподели в: