Проф. Стойков написа книга за световните модни икони

Преди дни излезе книгата "Световни модни икони" от проф. Любомир Стойков. Премиерата беше и по повод 60-годишнината на автора.

В книгата е анализиран и описан стила на 15 изключителни жени, оставили ярки следи в световната култура: Анна Уинтур, Бионсе, Виктория Бекъм, Грейс Кели, Грета Гарбо, Даяна, Жаклин Кенеди Онасис, Кейт Мидълтън, Коко Шанел, Марлене Дитрих, Мерилин Монро, Мишел Обама, Одри Хепбърн, Рания и Сара Джесика Паркър.

"Новата ми книга "Световни модни икони" – вярвам в това – е още един шанс да погледнем към изумителното естетическо и поведенческо наследство на някои от най-значимите личности в човешката история. Тя е и апел да не се омаловажава ролята на модата, стила и облеклото за смисления и качествен начин на живеене" – споделя проф. Стойков.

Идеята за книгата хрумва на автора преди 12 години. В началото той тръгва към темата, воден от своето любопитство към "звездната технология", към начините, чрез които се създават знаменитостите и влиятелните хора. По-късно проф. Стойков забелязва и логичната връзка между техния вкус и маниери на обличане, от една страна, и сериозното място, което те заемат в социалния, културния и политическия живот, от друга.

Автори на двата предговора са Мария Георгиева, главен редактор на сп. "Ел" – България и Милена Алексиева, главен редактор на сп. "Харпър`с базар" – България.

Сподели в: