Проф. Александър Шурбанов получи голямата награда на Портал "Култура"

На 1 ноември, Деня на народните будители, Портал “Култура” връчи за трета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията "Проза":

Първа награда получи Чавдар Ценов за „Отклонения наесен”, Жанет 45, за „художествената образност, с която пресъздава причудливите светове на всекидневието и човешката участ в потока на времето”. А втората награда взе Здравка Евтимова за романа „Една и съща река”,  Жанет 45, за „митопоетичния реализъм, с който улавя болките на нашия съвременник”.

В категорията "Хуманитаристика":

Първа награда получи книгата на проф. Михаил Неделчев „Ефектът на раздалечаването”, Кралица Маб/НБУ, за „неговото изследване на литературата на НРБ, съзидателната власт на моралните авторитети и алтернативния сектор”. Втора награда спечели книгата на Пламен Дойнов „Литература, размразяване, разлом”, Кралица Маб/НБУ, за „неговото изследване на средищните години в литературата на НРБ и утвърждаването на едно ново, съмняващо се и търсещо поколение, наложило нов тип художествено съзнание”.

Специални награди:

Голямата специална награда на Портал Култура за 2016 г. получи проф. Александър Шурбанов за „приноса на неговото поетично и преводаческо дело, дало на българската култура преводите на Уилям Шекспир, Джефри Чосър и Джон Милтън”.

Специалната награда бе присъдена на писателя Георги Величков за „приноса му към модерната българска проза, която той обогати със своите „прости чудеса” и прозренията на самотния „малък човек”.

А специална награда на Фондация „Комунитас” за принос към гражданското общество, която се връчва за първи път, получи социологът Боряна Димитрова за своята „професионална дейност и гражданска позиция, допринесли за промяната на българското общество”.

Стихотворения на английски по залез слънце от Александър Шурбанов

Сподели в: