ПРОФОН разпредели 2 млн.лева между артисти и продуценти

Близо 2 милиона лева възнаграждения на артисти-изпълнители и продуценти на звукозаписи и музикални видеоклипове е разпределил ПРОФОН за 2006 г., стана ясно на пресконференцията, която даде изпълнителният директор на дружеството г-жа Марияна Лазарова. Според нея това е най-високата сума за разпределение от 2002 г., откогато ПРОФОН реално разпределя възнаграждения. За 2005 г. тя е 1 563 472 лв.

“Напълно готови сме да изплатим възнагражденията на всички членове и тези, които не са ни членове, но пък имат начислени суми. Затова искаме чрез вас и вашите медии да поканим артистите и продуцентите да заповядат в офиса на дружеството”, подчерта г-жа Лазарова, директор на Дружеството за Колективно Управление в частна Полза Правата на Продуцентите на Звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители (ПРОФОН). Тя подробно обясни, че още от следващата година дружеството вече ще е абсолютно наваксало с разпределението на възнагражденията.

Съвсем скоро всеки артист или продуцент ще може да проверява онлайн размера на хонорара си. Това ще стане възможно с въвеждането на системата My PROPHON, която ще заработи до няколко седмици.

В хода на разговора стана ясно, че тенденцията при възнагражденията е възходяща. За 2008 г. ПРОФОН е реализирал 3,220 млн. лв. приходи от всички източници, в това число от забавени плащания за минали години.  От тях само 249 716 лв. са от публично изпълнение. За съжаление, собствениците на хотели, ресторанти, барове, дискотеки и други обекти предпочитат да си плащат глобата, но не и за публично изпълнение на музика. Което от своя страна ощетява артистите и техните продуценти, и сякаш "омагьосаният" кръг няма край. Поне засега.

 

Сподели в: