Професор Крикор Азарян – парадоксалният съвременник

На 15 март 2008 г. проф. Кр. Азарян навършва 74 години. Хубавата годишнина е повод да му пожелаем здраве и да изразим уважение, но и възможност да обърнем внимание на публиката към неговото съкровено представление „Чайка” от А.П.Чехов в Театър „Българска армия”. Театър от най-висока проба, вълнуващ, обърнат с финес към човека в най-тънките прояви на емоционалния му живот. Пиесата разказва за любов, амбиции, изгубени надежди, а режисурата на проф. Азарян поглежда на тези вечни теми, като на проблеми от нашия ден. Поколенията, които се лутат в трудния си диалог, оживяват в интерпретацията на блестящи актьори от трупата на Военния театър. Далеч от стила на домораслата звездомания, класата на актьорския професионализъм  предлага на публиката среща с театрална игра от дълбок, богат, духовен порядък.

„Чайка” на  Азарян  съчетава енергията на младите таланти и чар на Александра Сърчаджиева и Анастасия Ингилизова, със зрелостта на женственото въздействие на Бойка Велкова и Меглена Караламбова. Силното мъжко присъствие на Иван Ласкин, Иван Радоев, Георги Новаков, Мирослав Косев, Иван Бърнев, Милен Миланов допълва усещането за стихията на живота във всички регистри на драматизма. Доайенът на българската режисура Крикор Азарян събира енергиите на поколенията в ударна вълна на съвременно внушение за драматичните парадокси на живота като болка и красота.

Прекрасна възможност за духовно преживяване, представлението „Чайка” доказва парадоксалната истина, че младостта е в духа и чувствителността. За своя 75-и рожден ден, проф. Азарян ни поднася един щедър и красив подарък.

20.03.2008г.
(четвъртък)
15.04.2008г. (вторник)
22.04.2008г. (вторник)

Сподели в: